20 Ağustos 2013

İshal

ishal


İshal, insan dışkısının olması gerekenden daha yumuşak, daha sulu halde bulunması durumuna verilen addır. Ülkemizde halk arasında diyare olarak da bilinen ishal, bir hastalık olarak tanımlanmamaktadır. Bunun yerine bir belirti olduğu kabul edilir. Pek çok insanın yaşamı boyunca birçok kez başına gelen bu durum, ülkemizin bulunduğu şartlar itibari ile pek dikkat çekici bir rahatsızlık olmasa da dünyanın geneli için aynı şeyleri söylememiz zordur. Zira ishal özellikle küçük çocuklar için oldukça tehlikeli bir belirtidir. Bunun sonucu olarak da dünyada her yıl sayıları milyonlara varan çocuk ölümleri gerçekleşebilmektedir. Herkeste görülebilen bu rahatsızlık, bir grup olarak belirtilmek istendiğinde özellikle bebeklerde meydana gelmesi halinde risk elemanı teşkil edebilmektedir. Bebek vücudu suya yetişkin bir insana nazaran çok daha fazla ihtiyaç duymaktadır ve ishal niteliği itibariyle çok ani ve yüksek miktarda su kaybına yol açtığından bebekler açısından oldukça tehlikeli olması anlaşılabilir niteliktedir.

Her ne kadar kişilerce fazla önemsenmese de ishalin uzaması halinde aslında bebeklerde olduğu kadar tehlike arz edebileceğinin bilinmesi gerekir. Çünkü ishal yolu ile vücut yüksek oranda su kaybederken aynı zamanda bol miktarda tuz atımı da gerçekleştirmektedir. Bu durumlar ise uzun vadede insan vücudunda yer alan birçok organın çalışmasını olumsuz etkileyebilecektir. Genel olarak vücut tuz ve su ihtiyacından mahrum kalacak, organlarda kalıcı hasarlar meydana gelebilecektir. Bu özellikleri göz önüne alınınca aslında ciddiye alınması gereken bir rahatsızlık olduğu ortadadır.
İshal nedenleri olarak sayılabilecek başlıca etmenler ise şunlardır;
·         Sindirim sisteminin çalışma düzenini bozacak nitelikte gıda zehirlenmeleri,
·         Vücuda alınan mikrobik oluşumlar,
·         Bunlara yol açacak nitelikte çiğ et ve yıkanmadan yenilen sebzeler,
·         İçme suyunda bulunan bakteriler,
·         Bozulmuş, tarihi geçmiş besin maddelerini tüketmek.

Bu örnekler çoğaltılabilir ancak en temel anlamda ishal nedenleri bu şekildedir. İshal tedavisi için bugün birçok bitkisel çözüm de oldukça etkili sonuçlar vermektedir. Bu durum o kadar yaygındır ki halk arasında ishal nasıl geçer veya ishale ne iyi gelir gibi sıkça merak edilen sorulara yanıt olarak bir bitkisel tedavi yöntemine ulaşmak işten bile değildir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder