01 Ağustos 2013

Selülit Problemi



                Tıp bilimindeki adıyla lipodistrofi olarak bilinen selülit, özellikle kadınların oldukça rahatsızlık duydukları bir konudur. Vücudun bazı bölgelerinin portakal kabuğu vari bir görünüme bürünmesi şeklinde en basit tanımı yapılabilecek olan selülit, bilhassa yaz aylarında büyük bir sıkıntı kaynağı olmaktadır. Selülit, kadın vücudunda erkeklerinkinden çok daha fazla görülebilmektedir. Özellikle basenlerde, sırtın alt kısımlarında veya koltuk altlarında rastlanmaktadır. Erkeklerde görülme ihtimali de vardır ancak kadınlar açısından çok daha sık rastlanan bir hastalıktır. Öyle ki; kadınlarda görülme oranı neredeyse %90’lara ulaşmaktadır.

                Selülit nedenleri olarak aslında temel bir etkenden söz edilebilir. Derideki yağ katmanlarında meydana gelen sıkışma sonucu bu bölgelerdeki kan dolaşımının istenilen düzeyin altında kalması ile yukarıda bahsettiğimiz portakal kabuğu görünümü oluşmaktadır. Bunu tetikleyen etki ise hormonal dengedeki bir bozukluktan ibarettir. Derinin yağ katmanlarındaki sıkışma, o bölgedeki hücrelerin esneklik özelliğini yitirmesi ile sonuçlanır ve tüm bunlar; östrojen hormonunun etkisiyle meydana gelerek biraz önce bahsettiğimiz zincirleme reaksiyona sebep olur. Tabi bir vücudun genetik yapısının da selülite olan etkisi yadsınamaz. Zira genetik olarak selülit oluşumu için ideal bir yapıda olanlarda bu hastalık daha sık görülmektedir. Bunların yanı sıra sigara tüketimi, hareketten uzak bir günlük hayat, topuklu ayakkabılar ile dar kıyafetler de selülit oluşumunu tetiklemektedir.

                Selülit nasıl geçer sorununa ise artık pek çok tedavi yanıt vermektedir. Hastalık bu kadar yaygın ve rahatsız edici olunca çözüm bulma çalışmaları da bir o kadar yoğun olmuştur. Modern tıpta birçok farklı selülit tedavisi yöntemi bulunmaktadır. Bunlara verilebilecek en basit örnekler; ultrason, mezoterapi olabilir. Tabi tıp bununla da sınırlı kalmamış, bu şekilde benzer birçok tedaviyi hayata geçirmiştir.

                Ancak modern tıbbın yanında, selülit giderici etkilere sahip birçok bitkinin kullanımını da içeren bitkisel tedavi yöntemlerini de unutmamak gerekir. Selülit bitkisel tedavi ile de başarı sağlanabilen bir hastalıktır. Özellikle yağ çözücü etkilere sahip bitkilerin selülitleri gidermede faydalı olduğu bilinmektedir. Kekik, biberiye, badem gibi şifalı bitkilerden elde edilen yağlarla selülitli bölgenin ovulması, bu rahatsızlığın tedavisinde hayli yol alınmasını sağlayacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki selülitin tedavi sürecine günlük hayattaki hareket miktarınızı da arttırmak suretiyle katkı sağlayabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder