16 Ağustos 2013

Gastrit

gastrit

                Gastrit, çok yaygın görülen bir mide rahatsızlığıdır. Daha detay anlamda tanımlamak istersek bir mide iltihaplanması olduğunu söyleyebiliriz. Vücudumuza çeşitli şekillerde giren bazı tür mikropların mideye ulaşması sonucu oluşan bu iltihaplanma, tedavi edilmediği takdirde insan sağlığı için oldukça tehlikeli sonuçlara neden olabilmektedir. Tedavi edilmemesi ülser ve hatta kansere dahi yol açabilen gastrit, bu kadar ciddi bir risk arz etmesine karşın aslında pek çok kimse tarafından bilinen bir hastalık değildir. Bunun sebebi; gastrit belirtileri olarak bilinen birçok uyarıcının aslında insanların günlük yaşantısında çok sık karşılaştığı durumlardan ibaret olmasıdır. Böyle olunca kişiler gastrit belirtisi olabilecek nitelikteki bir takım işaretleri, normal olarak karşılayabilmekte ve dolayısıyla gastritin gizli kalmasını istemeden de olsa sağlayabilmektedirler.

                Bahsettiğimiz gastrit belirtilerinden bir kaçını örnekleyebiliriz. Mesela yemek sonrasında midede yanma hissi aslında nitelikli bir gastrit belirtisi olabilir. Ancak kişiler, bu durum kendilerini çok şiddetli olarak rahatsız etmedikçe teşhis ettirme yoluna gitmemektedirler. Bunun yanı sıra yine midede hissedilen şişkinlik durumu da bir gastrit belirtisi olabilir. Yine mide ağrısı, mide bulantısı da gastrit göstergesi olarak kabul edilebilmektedir. Ancak dikkat edeceğiniz üzere bu örnekler günlük hayatta herkesin başına gelebilecek gayet doğal durumlar olduğu için sıklıkla bir gastrit şüphesi uyandırmamaktadırlar.

                Ancak bunların yanında, gastriti daha temel olarak ayırabilecek bir durum daha vardır. Kusma durumu da bir gastrit belirtisidir. Kusma da gastrit şüphesi uyandırmayacak kadar doğal olmasına karşın, gastrit rahatsızlığının bir getirisi olarak kusulduğunda midedeki iltihaplardan sızan kanın da dışarıya koyu bir şekilde atıldığına rastlanılabilmektedir. Bu durum, gastritin en ayırt edici özelliklerinden birini teşkil etmektedir.

                Gastrit nedenleri olarak ise aslında temelde bir mikrop kapma sonucu iltihap oluşumu gösterilebilir. Ancak bunu tetikleyen durumlar çok farklı nitelikte olabilir. Örneğin kimilerinde alkol almak gastriti tetiklerken, kimileri için ilaç kullanmak aynı sonucu doğurabilmektedir.

                Gastrite ne iyi gelir sorusunu en çok soranlar; tabii olarak gastrit şikâyeti olanlardır. Gastrit bitkisel tedavi ile olumlu sonuçlar alınabilen bir alan olduğu için özellikle papatya, patates, kimyon, zencefil ve bunlardan elde edilecek bir takım ürünlerin faydalı olacağını söyleyebiliriz. Gastrit için şifalı bitkiler olarak da sayılacak bu örneklerden özellikle papatyanın çayı, patatesin ise çiğ halinin suyu gastritten şikâyet edenler için oldukça etkili olabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder