21 Eylül 2013

Bademcik İltihabı

bademcik iltihaplanması

                Ağzın her iki yanında bulunan bademciklerin en büyük görevi havayı filtrelemesidir. Bademcikler nefes yoluyla vücuda girmek isteyen mikroplara karşı en önemli savunma mekanizmalarıdır. Nefes yoluyla çok fazla mikrop girdiğinde bademcikler daha fazla direnemeyip iltihaplanırlar. Bademcik iltihabı mikroplara karşı oluşan iltihaplanmadır. İltihaplanma sonucu dokular fazla büyüyerek tüm vücudu tehdit edebilir. Bademcik iltihabı tek başına çok ciddi tehlikeler içermese de uzun süre devam etmesi sonucunda tehlikeli sonuçlar doğurabilecek komplikasyonlara neden olabilir. Bademciklerde iltihaplanma çocuklarda daha hafif seyrederken erişkinler daha ağır etkilenir. Bademcik şişmesi bademcik dokusunun büyümesi denen lenfatik rahatsızlığında enfeksiyonlara yakalanma oranı daha da artmaktadır.

                Bademcik İltihabı Belirtileri
·         Boğazda ağrı,
·         Baş ağrısı,
·         Üşüme ve titreme,
·         Ateş,
·         Yutkunmada zorluk

Bademcik iltihaplanması, sigara dumanı, yetersiz beslenme, çocuklarda kreşe gitme, immunolojik ve nörolojik nedenlerden dolayı oluşur. Virüsler, mantar, parazit ve anaerobik bakteriler enfeksiyona neden olur. Grip ile bademcik iltihabı belirtileri benzerlik gösterirken bademcikler gözle görülür şekilde şişer. Bademcik iltihabı sıkıntıları iki gün boyunca devam ettiğinde doktora başvurulmalıdır.

Bademcik iltihabı tedavisi için öncelikle dinlenme önemlidir. Yutkunmada zorluk olduğundan sıvı gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca ılık su ve tuzla gargara yapmak da faydalıdır. Bademcik ameliyatı, sık tekrarlanan boğaz iltihaplanması ve boğaz ağrısı olduğunda, bademcik iltihabı orta kulak iltihabı ve sinüzite neden olduğunda önerilmektedir. Bademcik ameliyatı basit bir ameliyattır. Ortalama yarım saat sürer.

Bademcik iltihabı bitkisel tedavi için adaçayı gargarası faydalıdır. Aynı zamanda elma sirkesi ile yapılan gargara iltihabın kurumasına yardımcı olmaktadır. Bademcik iltihaplanması basit bir hastalık olmasına rağmen uzun sürdüğünde ve tedavi edilmediğinde tüm vücudu etkileyebilecek bir iltihap deposu haline gelir. Bu nedenle bademcik iltihabı önemsenmeli doktor gözetimi altında gerekli antibiyotik ve ilaçlar muhakkak kullanılmalıdır.


Bunun yanı sıra ıhlamur ve adaçayı antiseptik içerikleri nedeniyle iltihabın kurutulmasına yardımcı olur. Bademcik iltihabını önlemek için sigara içilen yerlerden uzak durulmalı ve soğuk alanlar da burundan nefes almaya dikkat edilmeli, kış aylarında birçok insanın bulunduğu mekanlardan uzak durulmadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder