24 Eylül 2013

Sarılık Hastalığı

sarılık

Sarılık bebeklerde bile ortaya çıkabilen gözlerde başlayarak tüm vücuda yayılan çok bilinen bir rahatsızlıktır. Aslında sarılığın oluşması bir hastalık olduğunun habercisidir. Sarılık geçiren bir kişinin kanında normalden fazla bilirubin maddesi bulunur. Bu madde özellikle yeni doğan bebeklerde sıklıkla meydana gelir. Ancak anne sütü alımı arttıkça kandaki bilirubin maddesi dışarı atılmaya başlanır ve çoğu zaman tedavi gerektirmeden kendi kendine iyileşir. Ancak kan testi sonucunda bilirubin seviyesi azalmamış bebeklerde ışın tedavisi uygulanarak sarılığın iyileşmesi sağlanır. Bebeklerde çoğu zaman iyileşen ve bir daha göstermeyen sarılığın aksine yetişkinlerde ortaya çıkan sarılık bir dönem iyileşse de kronikleşebilir ve ileriki dönemlerde tekrar edebilir.

Sarılık Belirtileri
·         Sarılığın ilk aşamasında göz akı sarı renge döner,
·         Hastalık ilerledikçe sarı renk yüz çevresine ve sonra vücudun tümüne yayılır,
·         Ateş, ishal ve koyu renk dışkı,
·         Halsizlik ve koyu renkteki idrar,
·         Bazı durumlarda deride kaşıntı meydana gelebilir.

Yukarıda sayılan belirtiler sarılığın tipine göre değişiklik gösterir ve herkeste farklı farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak bu belirtilerden en yaygın olanı göz akında meydana gelen sarı renktir. Bu belirtilerden biri görülmüşse hasta zaman kaybetmeden doktora götürülmeli ve sarılığın hangi sebeple meydana geldiği teşhis edilmelidir.

Sarılık nedenleri halen araştırılmakta olan bir konudur. Günümüzde bilinen üç tip sarılık vardır. Birincisi yeni doğan adı verilen bir sarılık çeşididir. Bulaşmaz ve hızlı iyileşme gösterir. Bu rahatsızlığın oluşmasının sebebi yeni doğan bebeklerin karaciğerinin yeteri kadar işlevini getiremiyor olmasıdır. Ancak bebek yeni hayatına adapte olmaya başlayınca karaciğeri de tam olarak faaliyetini sürdürecek ve sarılık yok olacaktır.

İkinci bilinen sarılık tipi de tıkanma sarılığı adı verilen bir türdür. Safra yollarında meydana gelen tıkanma sonucu sarılık gelişir.

Üçüncü ve en önemli sarılık türü de hepatoselüler sarılığıdır. Bu sarılık türü karaciğere alınan zararlı enzimlerden dolayı oluşur ve son derece ciddi bir rahatsızlıktır. Karaciğerde hasara neden olabilir.

Sarılık tedavisi genellikle istirahat şeklinde olur ve hasta dinlendiği zaman sarılık iyileşebilir. Ayrıca sarılık bitkisel tedavi de uygulanarak iyileştirilebilir. Sarılık için şifalı bitkiler aktarlardan satın alınarak kullanılabilir. Uzmanlar tarafından önerilen şifalı bitkiler kullanılarak da sarılıktan kurtulmak mümkündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder