19 Eylül 2013

Böbrek Enfeksiyonu

Böbrek Enfeksiyonu

Halk arasında nefrit olarak da bilinen böbrek enfeksiyonu bir hastalığa bağlı olarak ya da hiçbir etken olmadan vücudun savunma hücrelerince işgal edilmesi demektir. Bu tür durumlarda ağrılı ve sancılı dönemler olasıdır. Bazı insanlarda görebileceğiniz bu durum karşısında yapılması gereken ilk müdahalenin doktor kontrolünde yapılması gerekir. Farklı bir rahatsızlıkla olası belirtiler gösterebilecek böbrek enfeksiyonunun anlaşılabilmesi için belirtilerin doğu şekilde algılanması ve gerekli tetkikler sonucunda teşhis konulması gerekir. Bunun yanı sıra doğru ve acil şekilde tedavi edilmesi gereken bu hastalık türü kalıcı hasar bırakabilmektedir.

Böbrek enfeksiyonu belirtileri arasında;
·         Düşükten yükseğe doğru çıkan ateş,
·         İdrara sık çıkma,
·         İdrarda koku, kan bulunması,
·         Sırtta, kasıklarda ağrı hissi,
·         Terleme, kusma, bulantı, yanma gibi belirtiler görülebilmektedir.

Daha küçük yaşlarda görülmesi yani çocuk ya da bebeklik dönemlerinde görülmesi halinde de huzursuzluk, asabiyet ya da tam tersi durgunluk, iştahsızlık gibi belirtiler gösterebilmektedir. Böbrek enfeksiyonu için tam tanı konulabilmesi için hastadan fiziki muayene, idrar kültürü ve idrar tahlili, kan tahlili gibi tetkiklerin yapılması gerekir.

Böbrek enfeksiyonu nedeni vücuda farklı yollar ile giren bakteri ve virüslerin kan dolaşımı yolu ile böbreklere ulaşarak burada çoğalması ile oluşabilir. Herhangi bir hastalık nedeni ile kana karışan bakteriler burada çoğalmaya başlayabilmektedir. Kan dolaşımı yolu veya idrar yolu enfeksiyonu ile vücuda giren bakteriler böbreklere ulaştığında buradaki enfeksiyon riski artacaktır. Her insanda görülebilecek bir hastalık türü olmasına rağmen kadınların bu hastalığa yakalanma riski erkeklere nazaran daha fazladır. Ancak yeterli kişisel bakım ve hijyen uygulanması gerekmektedir.


Böbrek enfeksiyonu tedavilerinde genel olarak böbreğin temizlenmesi için daha fazla sıvı alımına dikkat edilmesi gerekir. Bu hastalık dönemi boyunca özellikle daha fazla su içerek böbreklerin çalıştırılması sağlanır. Böbreklerin çalıştırılması için şifalı bitkilerden de yardım alınabilmektedir. Ancak yan etkisi olabilecek türlerin kullanılmaması gerekir. Bu konuda bitkisel ürünler kullanılabileceği gibi evde uygulanabilecek bitki çayları da denenebilmektedir. Ancak böbrek enfeksiyonu bitkisel tedavi uygulamaların da doktor tavsiye alınarak yapılması hastalığın seyri açısından önemlidir. Bunun dışında ağrıyı azaltmak için sıcak kompres uygulamak, narenciye suları içmek de faydalı olabilecek uygulamalardır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder