25 Eylül 2013

Menopoz

menopoz


Menopoz, kadında doğurganlığın yani yumurtlamanın sona ermesidir. Kelime anlamıyla menopoz, son görülen adet demektir. Kadın geriye dönük olarak, 1 yıl boyunca adet olmadıysa menopoza girmiş sayılır.

Menopoz dönemi aslında yanlış bir söylemdir. Menopoz öncesi dönem (perimenopoz), menopoz (son kanama) ve menopoz sonrası dönem şeklinde ayırmak daha doğru olur. Menopoz öncesi dönem adetlerdeki düzensizlikle başlar ve birkaç aydan birkaç yıla kadar, yumurtalıklar salgılanan hormonların uyarılarına cevap vermeyene kadar sürer. Menopoz sonrası dönemse adetsiz geçen dönemdir.

Menopoz yaşı kalıtım, ırk, iklim koşulları, hormonsal yapı ve gebelik sayısına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu yaş, ortalama olarak dünyada 50, Türkiye’ de 47 civarındadır.

Çeşitli nedenlerle yumurta hücrelerinin hızla tükenmesi sonucu, adet kanamaları 35 yaşından önce kesilirse buna erken menopoz teşhisi konur. Bu nedenler; genetik, kanser tedavisi, yumurtalık ameliyatları, yumurtalık hücrelerine hasar veren tedaviler ve hormonsal bozukluklar olabilir. Erken menopozda bazen kendiliğinden bazen de tedaviyle geri dönüş olabilir.

Menopoz Belirtileri
·         2 yıl öncesinden başlayan düzensiz adetler,
·         Premenopozal dönemde kanama miktarı ve süresindeki değişiklikler,
·         Yine aynı dönemde ara sıra ateş basmaları ve terlemeler,
·         Adetin tamamen kesildiği menopozda ateş basmaları, terleme, çarpıntı ve kızarmalarda artış, (% 70 oranında görülür. )
·         Psikolojik sorunlarda artış; uykusuzluk, sinirlilik, anksiyete yani endişe ve duygusallık,
·         Geç belirtiler; unutkanlık, hafıza zayıflığı,
·         Vajina sıvılarında azalma ve kuruluk, cinsel ilişkide ağrı,
·         Vücutta yağ dokusu kaybı,
·         Vücut kıllarında azalma,
·         Kemik erimesi,
·         Kolesterol yükselmesi ve kilo artışıdır.

Menopoz tedavisi aslında menopoz sonrası dönemde azalan ve yapımı duran östrojen hormonunu yerine koyma şeklinde yapılmaktadır. Buna hormon replasman tedavisi denir. Azalan hormonlar kalsiyum eksikliğine neden olunca osteoporoz riski de artar. Bu tedaviyle kemik yapısının korunması amaçlanır. Tedavi kanser, kalp, şeker ve tansiyon hastalarına önerilmez.

Menopozu bir hastalık gibi algılamamak gerekir. Ortalama insan ömrü uzadığı için, kadın hayatındaki yeni, özel ve uzun bir dönemin başlangıcı olarak düşünmek en iyisidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder