20 Eylül 2013

Centiyane (Gentiana)

centiyane


                Centiyane yaklaşık 400 türe sahip, boyu ortalama 1 metreye kadar ulaşabilen çiçekli bir bitkidir. Centiyanenin bir diğer ismi de yılan otu olarak hafızalara kazınmıştır. Yılan otu olarak da bilinen centiyane bitkisi acı bir tada sahiptir. Centiyane bitkisinin içerisinde çeşitli alkolitler, yağ, şeker ve acı madde bulunmaktadır. Faydaları saymak ile bitmeyen centiyane bitkisinin zararları yok denecek kadar az olup hamile bayanlar tarafından kullanılması sakıncalı bulunmuştur. Centiyane doğanın bizlere sunmuş olduğu muhteşemliği bitkisel iyileşmeler ile kullanılması sonucunda yararlılığı çoğu insan tarafından anlaşılmıştır. Şifalı bitkiler kategorisinde üst sıralarda yer alan centiyane tüm rahatsızlıklar için bitkilere başvuranlar arasında bir numaraya ulaşmıştır. Doğru alanlarda doğru kullanıldığı takdirde kesin sonuç üreten bu bitki önemini her daim korumaktadır.

                Centiyane bitkisi yapı olarak iri ve geniş olmakla beraber oldukça da dayanıklıdır. Yılan otu ülkemizde doğu Karadeniz ve Uludağ da sıklıkla görülmektedir. Centiyane kökü sindirim sistemi hastalıklarını hiçbir yan etkiye maruz bırakmadan iyileştirdiği gözlemlenerek saptanmıştır. Sindirim için gerekli olan mide salgılarını yararlılık düzeyinde arttırarak şişkinlik ve sindirim yetersizliğini ortadan kaldırır. Bitkisel tedavinin gelişimi açısından oldukça büyük bir öneme sahip olan bu bitki tüm bitki severlerin ellerinin altında hazır olarak bulunmaktadır. Doğaya yönelişin, tüm sorunların doğanın bize sundukları ile çözüme ulaştırılması çabası sonucunda centiyane bitkisel tedavi olgusu ile birleşmektedir.

Centiyane Faydaları
·         Sindirim sinirlerini uyarır, mide salgılarını arttırır.
·         İştah açar, hazmı kolaylaştırdığı gibi vücuttaki şişliği yok eder.
·         Vücuda gerekli olan kuvveti vererek ateş düşürücü etkisi oldukça yüksektir.
·         İdrarı söktürerek bağırsak solucanlarına karşı faydalıdır.
·         Kökü kansızlığa ve kalp rahatsızlığına karşı açtığı savaşları kazanan bir bitkidir.

Doğanın bizlere sunduğu nimetler arasında bulunan centiyane acı tadı nedeniyle başta sindirim sistemi olmak üzere pek çok hastalığa şifa olmak ile beraber vücut direncini arttırarak yeni hastalıkların oluşmasını da engelleyici özelliği bünyesinde barındırmaktadır. Bitkilerin o egzotik dünyasının kapılarını çalıp renklerin uyumunu ve şifacılığını görmekteyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder