23 Eylül 2013

Cevizin Faydaları

ceviz

Yıllardır kuruyemiş amacıyla tüketilen ceviz faydaları oldukça fazla olan bir besindir. Ceviz denilince akla kahverengi kabuklu içinde beyne benzeyen yemiş gelir. Bitkinin insan beynine benzemesi pek çok kişiye göre tesadüf olsa da insan beynine sağladığı faydalar bunun bir tesadüf olmadığını kanıtlar niteliktedir. Ceviz son derece sağlıklı ve doktorların her gün tüketilmesi gerekli gıdalar arasında saydığı bir besindir. İçinde bol miktarda omega 3 bulunur. Bu omega 3 vücut için gereklidir. Doktorların her insanın mutlaka günde 2-3 adet ceviz tüketmelerini tavsiye etmektedir. Bu miktar günlük alınması gereken omega 3 için yeterli miktar olarak sayılmaktadır. Ceviz son derece yağlı bir yemiştir. Aşırı tüketilmesi ciddi zararlar doğurmasa da her gün abartıya kaçılarak tüketilmesi vücudun yağ biriktirmesine sebep olacaktır. İçinde bulunan ceviz yağı vücut için faydaları olsa da aşırısı her zaman sağlıksız bir vücut oluşumuna sebep olmaktadır.

Cevizin aslında tüm ürünleri kullanılabilir. Ceviz ağacı oldukça uzayan büyük yapraklı bir ağaçtır. Pek çok iklimde rahatça yetiştirilebilmektedir. Ancak kış gelince ağaç yapraklarını döker baharla birlikte yapraklar tomurcuklanmaya başlar. Yaprakları ile beraber meyvelerde kendini göstermeye başlar. Ceviz meyvesine dışarıdan bakıldığında yeşil renkte bir tabaka ile örtülmüş olduğu görülebilir. Bu tabaka içinde kahve renkli meyve yer alır ve ceviz olgunlaştıktan sonra bu yeşil tabaka cevizden kolayca ayrılabilir. Ceviz meyvesinin dış yeşil kabuğu boya olarak kullanılabilmektedir. Bilhassa besleyici özelliği sayesinde kadınlar ceviz kabuklarını ezerek saçlarına sürmektedirler.

Cevizin Faydaları
·         Kan basıncını normal seviyelerde tutar ve kalp rahatsızlıklarında iyileştirici etkiye sahiptir,
·         Antioksidan etkilidir ve vücut için son derece faydalıdır,
·         İçeriğindeki özel maddeler sayesinde çocuklarda beyin gelişimini destekler,
·         Pek çok türde kanserin oluşmasını engeller,
·         Yüksek kolesterolü düşürür ve normal seviyelerde kalmasını sağlar,
·         İçinde bulunan bir madde sayesinde damar içi pıhtılaşmayı önler bir nevi kan sulandırıcı etki gösterir,
·         Damar çatlamalarına engel olur,
·         E vitamini açısından zengindir bu sayede cildi güzelleştirir,
·         İçeriğinde bol miktarda folik asit bulunur bu özelliği ile hamile bayanların ilk aylarında tüketilmesi tavsiye edilir. Anne karnındaki bebeğin beyin gelişimine fayda sağlar.


Bitkisel tedavi amacıyla kullanılmıyor olsa da ceviz şifalı bitkiler kategorisinde sayılmaktadır ve her gün düzenli olarak tüketilmesi her yaşta insan için iyileştirici etki gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder