10 Eylül 2013

Bel Ağrısı


bel ağrısı

Bel ağrısı, yaşam boyunca dünya üzerinde her dört kişiden üçünde görülen oldukça yaygın bir sağlık sorunudur. Ağrı hissinin verdiği rahatsızlık düşünülecek olursa, bu durumun giderilmesi için pek çok kişinin istekli olacağı tuhaf karşılanmayacaktır. Bel ağrıları, genellikle kronik ve akut olmak üzere iki şekilde tanımlanır. Akut olanlar, sadece altı hafta kadar bir süreçte rahatsızlık verir. Kronik olanlarsa yaşam boyu kişinin ağrılarla dolaşması anlamına gelmektedir. Bel ve sırt ağrıları yaklaşık olarak insanların %80'ini etkilemektedir. Bu bireylerin çoğu ise tedavi olarak, ilk çare ağrı kesici kullanmaya yönelmişlerdir. Ağrı kesici etkili olabilir, ancak uzun dönemde çok fazla kullanılması alışkanlık olacağı ihtimalinden dolayı ağrı kesiciyi etkisiz kılacaktır. Bu sebeple hekime başvurulmadan bel ağrısı tedavisi gerçekleştirme konusunda cesur adımlar atmamalısınız.

Bel ağrısı nedenleri genel olarak şöyle sıralanmaktadır;
·         Kaslardan kaynaklı olarak,
·         Stres,
·         Yanlış duruş pozisyonları,
·         Bel fıtığı,
·         Bel kayması,
·         Fazla kilolar,
·         Kireçlenme (Osteoartroz),
·         Kemik erimesi (Osteoporoz),
·         Omurga kırığı,
·         İltihaplı romatizma türü (Ankilozan spondilit)
·         İç organlardaki rahatsızlıklar

Bu nedenler, pek çok risk faktörüyle tetiklenmekte ve bireylerin dikkatsiz yaşam hareketler, yaşam tarzları ve yanlış davranışlarından dolayı da katlanarak artmaktadır. Bu durumdan şikâyetçi olan pek çok insanın son dönemlerde en çok sorduğu soru mutlaka, bel ağrısına ne iyi gelir olmalıdır. Bu sorunun en doğru cevabı egzersizdir. Bel ağrıları giderilebilsin diye yapılması gereken en doğru hareket egzersiz yapmak olacaktır. Bu sayede bel kasları güçlenecek ve hareket konusunda daha esnek, ağrılara göğüs gerebilecek kadar kuvvetli olabilecektir. Hepsinden önce bel ağrısı yaşamamak için korunma yöntemlerini tercih etmek gerekmektedir.

Bel ağrısı, yaşamda hareket etmeyi kısıtlayan, yapmak istenilen tüm her şeyde ağrı ve acılarla dolu sıkıntılar yaşanarak yaşamdan keyif alma ihtimalini git gide azaltan bir rahatsızlıktır. Öne eğilirken dizlerin bükülmesi, kaldırma işlemlerinin yavaş yapılması, kaldırılacak nesnelerin vücuda yakın tutulması, yüklerin simetrik taşınmaya çalışılması gibi bazı basit önlemler bu sıkıntıyı yaşamaya engel olabilecek ufak öneriler olarak nitelendirilebilir. Ufak önerilerle ciddi rahatsızlık ve hasarların önüne geçilebileceği son derece aşikârdır. Uzun süren ağrılarda, bacaklarda hissizlik, yorgunluk, halsizlik gibi durumlarda gecikmeden doktora danışılmalıdır. Çünkü böyle belirtiler, kanser gibi başka ciddi hastalıkların belirtileri olmaya son derece adaydır. Geç kalınması olumsuz sonuçlara ve geri dönüşü olmayan sıkıntılara neden olabilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder