18 Eylül 2013

Brokoli ( Brassica Oleracea Italica)

brokoli

Brokoli, lahanagiller familyasından yüksek miktarda lif ve vitamin içeriğine sahip, küçük yeşil yumrular halindeki bir sebzedir.  Brokoli içeriğinde C, A, E vitaminleri, demir, bakır, kalsiyum, potasyum bulunan zengin içerikli bir sebzedir. Ağır ve organik madde yönünden zengin topraklarda, özellikle kurak zamanlarda bol bol sulanarak yetişir. Brokoli çiçeklenme yapmadan toplanması gereken bir sebzedir. Sarı çiçeklerin açmaması gereklidir. Günde bir adet brokoli tüketerek günlük C vitamini ihtiyacınızın yarısını karşılayabilirsiniz. Beslenme uzmanlarının tüketilmesini önerdiği sebzelerin başında gelmektedir.

Brokoli faydaları açısından mutlaka tüketilmesi gereken şifalı bitkiler grubundandır.

Faydalarına gelince,

·         Lif açısından zengin olan brokoli sindirime yardımcı ve düşük kalorisinden dolayı kilo vermede etkilidir.
·         Bağışıklık sistemini güçlendirici ve mikrop öldürücüdür.
·         Bağırsaklardaki toksinleri ve ağır metal birikimlerini dışkı yoluyla atmamıza yardımcı olur.
·         Özellikle akciğer, bağırsak ve meme kanserine karşı koruyucu etkisi vardır. Koruyucu özelliği içeriğindeki 5 maddeden dolayı özellikle de sulforafen maddesinin etkisiyle sağlanır.
·         Güçlü bir antioksidan etkisine sahiptir.
·         İdrar yolları hastalıklarına ve prostata karşı tedavi edicidir.
·         Cinsel gücü artırır, iktidarsızlık ve kısırlıkta kullanılan bir bitkidir.
·         Katarakt ve kansızlıkta tüketilmesi tavsiye edilir.

Yapılan son araştırmalarda kireçlenme ve kemik erimesi hastalıklarındaki etkisi kanıtlanmıştır. Özellikle osteoartrit (dejeneratif eklem rahatsızlığı) rahatsızlığını yavaşlattığı hatta önlediği tespit edilmiştir.  

Bitkisel tedavi amacıyla kaynatılır ve suyu içilir. Ayrıca yemeği, çorbası ve salatası da sevilerek tüketilen bir sebzedir. Yemeklerde garnitür amaçlı kullanılır. Haşlama esnasında vitamin ve mineraller suya geçeceğinden, daha çok buhar yönteminde pişirilmesi tavsiye edilir. Gaz yapıcı etkisini azaltmak için zencefil ve sarımsak ile tüketilmesi faydalıdır. Süt tüketimini sevmeyenler için, iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Brokoli iyot emilimini azalttığı için, fazla tüketenlerin iyot ihtiyaçlarını takviye etmesi önerilmektedir.

Brokoli ile yapılan bitkisel ürünler tüketimini kolaylaştırıp, hiçbir katkı maddesi içermezler. Özel yöntemlerle hazırlanan ürünler tabletler halinde rahatlıkla kullanıma hazırdır. İçeriğindeki tüm vitamin ve mineraller korunarak üretilmiş olan bitkisel ürünler iyi bir gıda takviyesidir.  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder