26 Eylül 2013

Nasır (Korn ve Kallus)

nasır tedavisi


                Nasır, çeşitli etkenlerle cilt üzerine yoğun basınç uygulanması durumunda o bölgede derinin kendini savunmaya alarak kalınlaşması ile oluşmaktadır. Avuç içi veya ayak tabanında oluşan nasır türü kallus olarak adlandırılmaktadır. El ve ayaklarda eklem yerlerindeki kemik çıkıntıları üzerinde oluşan nasırlara da korn denilmektedir. Genelde sert nasırlar küçük ayak parmakları kenarında ve diğer parmakların üzerinde çıkar. Yumuşak nasırlar ise akıntıya neden olarak enfeksiyona neden olurken genelde parmak aralarında oluşmaktadır. Nasır, derinin üst kısmı sertleşerek, dokunun sertleşmesi derinlere doğru ilerler. Nasırlı deri sarımsı renkte ve kalın bir tabakaya sahiptir. Ayrıca koni biçimini alır. Ayak parmakları arasında oluşan nasırlar genelde yumuşaktır. Nasırlar bir süre sonra ağrı yapmaya ve yürümede zorluğa neden olur.

                Nasır neden olur?
Ayakta nasır oluşumuna neden olan en büyük etken ayağa uygun olmayan ayakkabı giyilmesidir. Ayakkabıların sıkı olması ayağa uygulanan basıncı arttırır. Gevşek ayakkabılar ise ayak ile ayakkabı yüzeyinin sürtünmesine neden olur. Bunun yanı sıra ayak parmağı deformiteleri olanlar, ayağın ön kısmına basınca neden yüksek topuklu ayakkabı kullanımı, düztabanlık ya da yüksek kavis gibi ortopedik sıkıntılar, aşil tendon rahatsızlığında ayak basınç değerlerinde oluşan değişiklikler nasır oluşumunu tetiklemektedir. Ellerde avuç içinde görülen nasırlara da avuç içine yoğun basınç uygulayan ve fiziki olarak zorlayan işlerle uğraşmak neden olmaktadır. Kazma, kürek, çapa, makas, halat gibi aletler ile uzun süreli zorlayıcı şekilde çalışmak avuç içlerinde su toplama ve nasır oluşumuna etken olmaktadır.

Nasır nasıl geçer?

Nasır tedavisi, kolaydır. Nasırların ortasında hassas nokta bulunur. Nasır tedavisinde esas önemli olan unsur nasırın altında bulunan kemikte deforme olup olmadığıdır.

Nasır tedavisinde ölü deri dışarıdan temizlenir ve sert tabaka azaltılır. Ancak bu işlem bilinçsiz ve bireysel olarak değil, bir uzman yardımı alarak uygulanmalıdır. Derinin üst kısmı kesildiğinde nasırın kökü olan siyah noktacıklar görülmektedir.

                Evde bitkisel tedavi ile nasır tedavisine destek vermek amacıyla şifalı bitkiler arasında badem yağından faydalanılabilir. Badem yağında bulunan E vitamini nasırın yumuşamasını sağlar. Ayrıca yatmadan önce nasırlı bölgeyi sarımsakla sarıp uyumak faydalı olmaktadır.

Nasırın tedavisinin hızlı ve etkili olabilmesi için öncelikle nasır oluşumuna etken olan aktivitelere göre önlem almak gerekmektedir. Nasırın üzerine köpük pet ya da silikon pet konularak temas engellenir. Bunun yanı sıra ilaç içermeyen nasır petleri de kullanılabilir. Ayrıca ayak parmaklarını sıkmayan ayakkabı giyilmelidir. Ayrıca ayaktaki ortopedik problemlerin de tedavi edilmesi gerekmektedir. Böylece kemik problemi olup olmadığı görülebilir. Parmakta oluşabilecek kemik problemi giderildiğinde nasır da ortadan kalkar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder