13 Eylül 2013

Kalp Çarpıntısı


kalp çarpıntısı


                Kalp çarpıntısı kalp atışlarında kişiyi rahatsız eden hızlanmadır. Normalde günde yüz bin kadar atan kalp ritmi farkedilmezken yüksek ritimli kalp atışı yani çarpıntı farkedilmektedir. Kalp çarpıntısı çok sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Kalp çarpıntısı büyük bir rahatsızlığın göstergesi değildir. Bunun yanı sıra kalp çarpıntısıyla beraber bayılma ve göğüste bir ağrı olduğunda bu belirtiler başka bir rahatsızlığın habercisi olabilmektedir. Kalp çarpıntısı nedenleri öncelikle gıdalar olabilir. Kahve, kola, çay gibi kafeinli içecekler ile sigara kalp çarpıntısına neden olmaktadır. Ayrıca stres, uykusuzluk çarpıntı yaratabilecek diğer nedenlerdir. Kalp çarpıntısı yaşayanlar trisilik, antidepresan, halotan, adrenalin, kafein, efedrin, atropin ve fenotiyazin içeren ilaçlar kullanmamalıdır. Kalp çarpıntısı tedavisi için küçük çocuklarda nabız 150'nin üstüne çıkarsa ve beraberinde büyük çocuklara derin nefes alması, ıkınması, soğuk su içirme ve buzlu su ile yüz yıkama işlemleri yapıldığında çarpıntının atlatılması sağlanır. Küçük çocuklar ise kusturulmalı, yüze buz torbası konmalıdır. Tüm bunlar yapıldığında da çarpıntı geçmiyorsa bir an önce EKG çektirilmelidir.

                Kalp hastalıkları dikkate alınması gereken rahatsızlıklardır. En ufak belirtilerde bile bir uzmana başvurulmalıdır. Kalp çarpıntısında genelde ciddi bir problem yoktur. Halk arasında kalp çarpıntısına kalbin küt küt atması, kuş kanadı çırpması gibi tabirler kullanılmaktadır. Kalp çarpıntısının altında uykusuzluk, heyecan, telaş ve fazla kahve tüketimi yatabilir. Kalp çarpıntısının sebebi ne olursa olsun ürkütücüdür. Genelde kafeinin fazla tüketimi çarpıntı nedenidir. Çay, kahve, çikolata tüketiminden üç saat sonra uykunun kaçması ile kafeinin etkileri görülmektedir. Kalp çarpıntısından önce terleme, cilt renginde solma, göğüs ağrısı olabilir. Tüm bunlar dokuların ihtiyacı olan kanın göğüs tarafından pompalamadığının habercisidir. Böyle belirtiler yaşandığında muhakkak bir uzmana başvurulmalıdır.
               
                Kalp çarpıntısının tek nedeni kafein değildir. Sigara içinde bulunan nikotin de çarpıntı nedenidir. Çok sert içkiyle birlikte çok fazla sigara içmek de çarpıntı nedenidir. Yoğun çalışma ve stres kalp çarpıntısının da nedenleri arasında sayılmaktadır. Kalp çarpıntısı yaşayan kişiler o anlarda panik yapmamalı ve rahatlamaya çalışmalıdır. Soğuk su içmek ve ıkınmak çarpıntıyı yavaşlatır. Tüm bunlarla birlikte bitkisel tedavi uygulanabilir. Rezene çayı rahatlatıcı ve gevşetici olduğundan günde bir bardak tüketildiğinde panik ve stresten kaynaklanan çarpıntıyı gidermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder