Armut, ılıman iklimli topraklarda ve gölgede yetişen, 75 yıla kadar
yaşayabilen uzun ömürlü bir ağacın, oldukça sevilip tüketilen meyvesidir. Armut,
elma ile aynı familyadan olup, dünya ticareti açısından da, elma gibi çok talep
gören şifalı meyveler arasındadır.
Armut ağacı aslında, doğada kendiliğinden yabani
olarak yetişirken, eski çağlarda, tahmini olarak Batı Kafkasya ve Anadolu
topraklarının Doğu Karadeniz Bölgesi civarlarında insan eliyle
ehlileştirilmiştir. Ağaçlar ya çekirdekten büyümüş fidanlardan ya da aynı
familyadan olan ayva veya alıç gibi başka ağaçların aşılanmasıyla
üretilmektedir. Armut cinslerinden bazıları yazın (yaz armudu), bazıları ise
ağaç yapraklarını döktükten sonra (kış armudu) yenir. Bugün, dünya üretiminin
ilk sırasında İtalya bulunmaktadır. Şarap yapımında da kullanılan armut, ağacının
kalitesinden dolayı mobilya sektörüne de katkı sağlamaktadır.
Armutun Faydaları
·
Üre
asidi ve tuzların atılmasına yardımcı olur. Bu sebeple böbrek kumlarının dökülmesinde
ve taşların düşürülmesinde tedaviye destektir.
·
Romatizmal
hastalıklarda tedaviye ek olarak faydası görülür.
·
Lifli
yapısı nedeniyle sindirim sistemine yararlıdır. Bağırsak fonksiyonlarını
düzenleyerek kabızlığı önler
·
Yine
lifli yapısı sayesinde tok tutarak, zayıflama diyetlerinde yardımcı olur.
·
İçinde
bulunan B1, B2, B3, B6 vitaminlerinden dolayı sinirleri yatıştırıp
sakinleştirir ve beyin hücrelerinin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
·
Yüksek
orandaki C vitamini sayesinde nezle ve grip tedavisi için iyi bir seçenektir.
·
İçindeki
kalsiyum, fosfor ve potasyumdan sebeple hamile, bebek ve çocukların beslenme
programlarında mutlaka olması gereken bir besindir.
·
Tansiyonu
düşürüp, kanı temizler.
Antialerjik bir besin olan armut,
bebek ve çocuk beslenmesinde rahatlıkla kullanılabilir. Fakat ishali artıracağı
için dikkatli kullanılmalıdır. Kemik gelişimine destek olan bu meyve, zirai
ilaç artıkları iyice yıkandıktan sonra mutlaka kabuğuyla tüketilmelidir.
Bitkisel tedavi amacıyla; kabızlık sıkıntısının giderilmesi için 21
günlük kür uygulanmalıdır. Her sabah orta boy bir armudun 1/4’i, bir bardak su
eşliğinde yenmelidir. Bunun sebebi, içinde yüksek oranda bulunan pektin lifinin
suda çözünür olmasıdır. Yetişkinlerin uygulayabileceği bu sağlık önerisini
tatbik etmeden önce, mutlaka bir herbalist ve doktor görüşü alınmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder