14 Ekim 2013

Armut (Pyrus)

armut


Armut, ılıman iklimli topraklarda ve gölgede yetişen, 75 yıla kadar yaşayabilen uzun ömürlü bir ağacın, oldukça sevilip tüketilen meyvesidir. Armut, elma ile aynı familyadan olup, dünya ticareti açısından da, elma gibi çok talep gören şifalı meyveler arasındadır.

Armut ağacı aslında, doğada kendiliğinden yabani olarak yetişirken, eski çağlarda, tahmini olarak Batı Kafkasya ve Anadolu topraklarının Doğu Karadeniz Bölgesi civarlarında insan eliyle ehlileştirilmiştir. Ağaçlar ya çekirdekten büyümüş fidanlardan ya da aynı familyadan olan ayva veya alıç gibi başka ağaçların aşılanmasıyla üretilmektedir. Armut cinslerinden bazıları yazın (yaz armudu), bazıları ise ağaç yapraklarını döktükten sonra (kış armudu) yenir. Bugün, dünya üretiminin ilk sırasında İtalya bulunmaktadır. Şarap yapımında da kullanılan armut, ağacının kalitesinden dolayı mobilya sektörüne de katkı sağlamaktadır.

Armutun Faydaları
·         Üre asidi ve tuzların atılmasına yardımcı olur. Bu sebeple böbrek kumlarının dökülmesinde ve taşların düşürülmesinde tedaviye destektir.
·         Romatizmal hastalıklarda tedaviye ek olarak faydası görülür.
·         Lifli yapısı nedeniyle sindirim sistemine yararlıdır. Bağırsak fonksiyonlarını düzenleyerek kabızlığı önler
·         Yine lifli yapısı sayesinde tok tutarak, zayıflama diyetlerinde yardımcı olur.
·         İçinde bulunan B1, B2, B3, B6 vitaminlerinden dolayı sinirleri yatıştırıp sakinleştirir ve beyin hücrelerinin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
·         Yüksek orandaki C vitamini sayesinde nezle ve grip tedavisi için iyi bir seçenektir.
·         İçindeki kalsiyum, fosfor ve potasyumdan sebeple hamile, bebek ve çocukların beslenme programlarında mutlaka olması gereken bir besindir.
·         Tansiyonu düşürüp, kanı temizler.

Antialerjik bir besin olan armut, bebek ve çocuk beslenmesinde rahatlıkla kullanılabilir. Fakat ishali artıracağı için dikkatli kullanılmalıdır. Kemik gelişimine destek olan bu meyve, zirai ilaç artıkları iyice yıkandıktan sonra mutlaka kabuğuyla tüketilmelidir.

Bitkisel tedavi amacıyla; kabızlık sıkıntısının giderilmesi için 21 günlük kür uygulanmalıdır. Her sabah orta boy bir armudun 1/4’i, bir bardak su eşliğinde yenmelidir. Bunun sebebi, içinde yüksek oranda bulunan pektin lifinin suda çözünür olmasıdır. Yetişkinlerin uygulayabileceği bu sağlık önerisini tatbik etmeden önce, mutlaka bir herbalist ve doktor görüşü alınmalıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder