11 Ekim 2013

Kemik Erimesi (Osteoporoz)

kemik erimesi


                Vücut ağırlığını kaldıran iskelet yapısı orta yaşlardan sonra farklı nedenlerden dolayı yıkıma uğrar. İskelet yani kemik yapısının sağlamlığı beslenmeyle doğru orantıdadır. Özellikle kalsiyum alımı kemik yapısının sağlığı açısından önemlidir. Vücuda alınan kalsiyum kemiklerde depolanır ve bazı durumlara vücut tarafından kullanılır. Böyle bir durumda kemik yapısı zayıflar. Öncelikle ileri yaş gurubunda hafif darbeler zayıflamış kemiğin kırılmasına neden olabilir.

                Kemik erimesi rahatsızlığında kemik yapısı öncelikle bozulur. Bu bozulmaya sebep olan etkenlerin en başında ileri yaş ve yetersiz kalsiyum alımı gelir. Bu nedenle vücudun gereksinim duyduğu kalsiyum besin olarak alınmalıdır. Bunun yanı sıra vücutta bulunan D vitaminin aktif hale geçmesini sağlamak adına güneş banyosu yapmak önem teşkil etmektedir.

                Kemik erimesi kemiklerde oluşan deformasyon sonucunda çabuk kırılması rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık sonucunda iskelet yapıyı oluşturan tüm kemikler hasar görür. Kemik erimesi rahatsızlığında kırılmalar genelde eklem alanlarına yakın kısımlarda görülmektedir. Kemik erimesi orta yaşlardan sonra oluşmaya başlarken öncelikle bayanların menopoz dönemleri sonrasında artar. Kemik erimesi sonucunda kemik yapısında seyrelme görülür. Bu durum kemik yapısının zayıflamasını neden olur. Kemik erimesi belirtileri uzun süre görülmeyebilir. Çünkü bu hastalık sinsi ilerler. Günlük basit işlerin yapılmasında dahi görülen diz ve bel ağrıları gibi ufak belirtiler verebilir. Menopoz döneminden sonra bayanların kemik erimesi riski arttığından muhakkak bir uzmana görünmelidirler. Kemik erimesi tedavisi öncelikle belirli ilaçların kullanımıyla mümkündür. Kemik erimesinden korunmak adına doğru ve dengeli beslenme önem taşır. Bunun için bazı besinler benzersizdir.

            Kemik erimesine ne iyi gelir?
İçerisinde bolca kalsiyum ve D vitamini barındıran sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Kemik erimesi için şifalı bitkiler arasında kayısı, maydanoz ve marul ilk sıradadır. Ayrıca soğan içerisinde de bolca kalsiyum barındırır. Kemik erimesi bitkisel tedavi için süt ürünleri arasında öncelikle kefir, yoğurt, peynir bolca tüketilmelidir. Ayrıca brokoli hem kanser önleyici özelliğe sahipken bir yandan da yüksek oranda kalsiyum içerir. Bu nedenle özellikle mevsiminde bolca brokoli tüketilmenin sağlığa çok fazla faydaları bulunmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder