01 Ekim 2013

Ananas (Ananas Comosus)

ananas


                Ananas, ananasgiller ailesinden tropikal bir bitkidir. Ananas ismi yabancı dillerde kullanıldığı şekliyle korunarak Türkçeye de aynen aktarılmıştır. Dolayısıyla bitkinin ismi tüm dünyada ananas olarak geçmektedir.

                Anavatanı Güney Amerika olarak tahmin edilen ananas ağacı, boyu çok uzun olmamakla beraber yine aynı isimle anılan iri meyveleri ile meşhurdur. Özellikle meyvelerinin lezzeti dolayısıyla gıda sektöründe çok sık kullanılan ananas, bunun yanı sıra şifalı özellikleri nedeniyle ilaç sektöründe de kendisinden söz ettirmektedir.

                Dışı sert denebilecek cinsten kalın bir kabukla kaplı olan ananas, bu kabuğun hemen altında bol sulu sarı renkli kısmını barındırmaktadır. Meyvenin şekli bir silindiri andırmakla beraber tepesinde adeta ayrı bir bitki gibi yapraklar yetişmektedir. Tepesindeki bu yaprak yapısı yukarıya doğru dallanarak uzar. Meyvenin kabuk rengi kahverengi ağırlıklı bir tonda iken, üst kısmında yer alan yapraklar yeşildir.

Ananasın ilaç firmalarına ilham veren birkaç şifalı özelliğini de şu şekilde sıralayabiliriz;
·         Özellikle eksikliğini çekenler için adeta bir vitamin deposudur,
·         İçeriğindeki A vitamini ile gözlere ve cilde fayda sağlar,
·         Hücrelerin çoğalmasına yardımcı olarak vücudun yenilenmesini kolaylaştırır,
·         İç ve dışta yer alan iltihapların vücuttan atılmasına yardımcı olur,
·         Sindirime yardımcı özellikleriyle sindirim sisteminin çalışmasına katkı sağlar,
·         Tam bir antioksidan olması; ananası birçok kanser türüne karşı etkili kılar,
·         Zayıflama diyetleri için oldukça ideal bir gıda maddesidir,
·         Vücuttaki yağ oranının dengede kalmasını sağlar,
·         Tansiyon problemlerinde kişiyi rahatlatmaya yardımcı olur,
·         Yaraların iyileşmesini hızlandırıcı etkileri bulunmaktadır.

                Ananasın faydaları, bu tropikal meyvenin şifalı meyveler arasında sayılmasını ve bir bitkisel tedavi gereci olarak kullanılmasını sağlamıştır. Kullanımının tüm dünyada yaygın olması ananasa ulaşmak konusunda kolaylık sağlamaktadır. Zira ananas bugün neredeyse tüm alış veriş merkezlerinde meyve olarak veya içeriğine katılmış bir ürün olarak gayet rahat ulaşılabilen bir bitki olmuştur. Örneğin ananas suyu, ananas konservesi gibi oldukça lezzetli ürünler veya marketlerde satılan meyvenin direk tüketilmesi ananasın faydalarından yararlanmak için yeterli olabilecektir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder