31 Ekim 2013

Nefrit (Böbrek İltihabı)

nefrit böbrek iltihabı


                Böbrek iltihabı olan nefrit üçe ayrılır. Bunlar; akut nefrit, nefrotik sendrom ve kronik nefrittir. Hemolitik stretokok virüsü nedeniyle oluşan rahatsızlığa akut nefrit denir. Bu hastalık antibiyotiklerin henüz kullanılmadığı dönemlerde oluşurken günümüzde antibiyotik kullanımıyla baskılandırılmıştır. Bu virüs boğaz ağrısına neden olurken iki hafta sonra böbrek antikor birleşimlerinden birikerek akut nefrite yol açar.

                Akut nefrit belirtileri;
·         Kanlı idrar yapma,
·         Bacaklarda ve yüzde şişme,
·         Yüksek tansiyon,
·         Ense de ve başta oluşan ağrılar,
·         Nefes darlığı,
·         Öksürük ve mide bulantısı,
·         İdrar miktarında azalma.

                Akut nefrit tedavisi için dinlenme önemlidir. Ayrıca tuzlu gıdalar kesinlikle yasaktır. Sıvı alımı aza indirgenir. Tüm bunlar uygulandıktan yaklaşık bir hafta sonra şikayetler azalmaya başlar. Hafif vakalarda bu süre yeterliyken ağır vakalarda istirahat süresi daha da artabilir. Kronik nefrit nedenleri arasında akut nefritin tam olarak iyileşemediği durumlarda oluşmaktadır. Kronik nefrit ilk belirtileri kanda protein çıkmasıdır. Genelde başka da bir belirti vermez. Bu hastalık sonucunda idrar miktarı artar ve kansızlık oluşabilir. Belirti vermeyen bu rahatsızlığın teşhisi konusu uzayabilir. Hasta günlük yaşantısında herhangi bir sıkıntı çekmezken vücutta biriken azot miktarı sonucunda tuz ve su kaybı oluşabilir. Bunun için perhiz ve yüksek tansiyona karşı ilaç kullanılmalıdır.

                Nefrotik sendrom rahatsızlığında idrara fazla miktarda albümün karışır. Bunun sonucunda da bu hastalık oluşmaktadır. Ayrıca böbreklerdeki anatomik bozukluklar da bu rahatsızlığa neden olmaktadır. Genelde çocuklarda görülen nefrit bu türdendir. Nefrotik sendrom çocuklarda 2 ile 4 yaş arasında ortaya çıkar. İdrarda yüksek oranda protein çıkarken, oluşan böbrek iltihabı ve enfeksiyonu durumu ağırlaştırmaktadır. Nefrotik sendrom belirti vermeden yıllarca görülebilirken sonrasında kronik nefrite dönüşebilir. Bu rahatsızlık bazen kendiliğinden de iyileşebilir. Bu rahatsızlığın tedavisinde proteinden zengin olan besinler tüketilmelidir. Bitkisel tedavi anlamında kiraz, maydanoz ve papatya çayı kullanılabilir. Günde iki bardak papatya çayı böbreklerin temizlenmesine yardımcı olurken bolca maydanoz tüketmek ise iltihabın kurumasını sağlamaktadır. Ayrıca bol su tüketmek böbreklerin çalışmasına yardımcı olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder