12 Ekim 2013

Bademcik Şişmesi

bademcik şişmesi


Bademcikler bilindiği gibi dilin hemen arkasında gırtlağın başladığı bölmenin iki yanında yer alan vücudun savunma mekanizmasının bir parçasıdır. Vücut enfeksiyon kaptığında bademcikler şişerek belirti verirler. Fakat bu şişmenin aşırı derecede olması enfeksiyonun da ciddi olduğunu gösterir. Bazı durumlarda bademcik şişmesine bir de bademcik iltihabı eşlik eder. Buna bir de burun akıntısı eklenince hasta yemek yiyemez ve hatta nefes alamaz duruma gelir.

Bademcik iltihabı ve şişmesi çok kolay bir şekilde tespit edilebilir. Hastanın ağzını açarak şiş bölgeleri görmek mümkündür. Bademcikler şiştiğinde sadece kırmızı renk aldıkları ve şiş oldukları görülebilir. Ancak iltihaplı olduklarında üzerlerinde beyaz ve sarımsı renklerde lekeler görülür. Bu lekeler iltihaplıdırlar ve ağzın her tarafına yayılırlar. Sürekli tekrarlayan şişlik ve iltihaplar hastayı rahatsız edecek dereceye vardığında bademcik ameliyatı düşünülebilir. Bademcikler alındığı zaman hasta rahatlar ve istediği şekilde soğuk gıdalar tüketebilir. Çünkü hiçbir şekilde bademcik şişmesi durumu ile karşılaşmayacaktır. Ama bademcikler vücudun bağışıklığının bir parçası olduğundan ameliyat sadece çok ciddi durumlarda düşünülmelidir.

Kış mevsiminin gelmesi ile özellikle çocuklar bademcik şişmesi ile daha çok karşılaşıyorlar. Bademcik şişmesi hafif seyrettiği zaman insanı rahatsız edecek boyuta varmaz. Sadece boğazda hafif bir ağrı olur o kadar. Ancak ciddi derecede bademcik şişmesi boğazın aşırı derecede ağrımasına ve yutkunmada zorluğa neden olur.

Bademcik şişmesi çoğunlukla bir hafta içinde kendi kendine iyileşebilmektedir. Doktorlar da hastaya ilaç vermek yerine sıcak ürünler tüketerek iyileşmesini önerirler. Örneğin bitkisel tedavi için kullanılan çaylar iyileştirici özellikleri ile bademciklerde bulunan bu şişlikleri yok edebilirler.

Bademcik şişmesine ne iyi gelir?
Bademcik şişmesi bitkisel tedavi ile iyileştirileceği zaman özel karışımlı bitki çayları tercih edilebilir. Örneğin yaban mersini, papatya hatmi çiçeği, dut, üzüm suyu gibi doğal ürünlerle hazırlanan çaylar boğaz iltihabını kurutur ve hastaya rahat nefes aldırır. Zeytinyağı ve soğan da çok tercih edilen bademciğe iyi gelen ürünlerdir. Soğan ve zeytinyağı ezme yapılarak boğaza sarıldığında şişliklerin inmesine katkı sağlayacaktır. Aynı şekilde nane yaprakları ve sıkılmış limon ile hazırlanmış bitkisel çaylar boğazın rahatlamasına ve kişinin iştahının açılmasına katkı sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder