16 Ekim 2013

İdrar Yolu Enfeksiyonu

idrar yolu enfeksiyonu


                İdrar yolları ve üriner sistemde meydana gelen iltihaba idrar yolu enfeksiyonu denir. Normal şartlar altında idrarda bakteri bulunmazken genelde idrar yollarına bakteriler anüs bölgesinden bulaşmaktadır. Bakteriler idrar yolundan mesaneye, oradan da böbreklere ilerler. Bazı virüsler ise cinsel yolla bulaşır ve eğer kişinin bağışıklığı zayıf ise vücuda yerleşirler.

İdrar yolu enfeksiyonu nedenleri arasında gebelik, şeker hastalığı, idrar yollarında taş, idrarın uzun süreler tutulması, çocuklar ve en sık görüleni ise bayanlardır. Bayanların anatomik yapısı nedeniyle idrar yolu enfeksiyonu yaşama olasılığı çok daha fazladır. Bayanlarda görülen en sık idrar yolları enfeksiyonu basit sistit olarak adlandırılır. Buna Escherichia coli adı verilen bir virüs neden olurken bu virüs cinsel yolla bulaşır. Diğer kalın bağırsak virüsleri de idrar yolu enfeksiyonuna sebebiyet verir.

                İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri;
·         Bel ağrısı,
·         Ateş ve titreme,
·         Kusma,
·         İdrar yapmada acı duyma,
·         Çok sayıda idrara çıkma,
·         Kasıklarda ağrı,
·         İdrar fazlalaşması,
·         Kanlı ve bulanık idrar yapma.

                İdrar yolu iltihabını önlemek için bayanların tuvalet temizliğine dikkat etmeleri gerekmektedir. Genital bölge önden arkaya doğru temizlenmelidir. İdrar yolu iltihabı tanısı için ürokültür tekniği uygulanır. İdrar kültüründe 1 milimde 100.000 adetten fazla bakteri bulunması enfeksiyonu işaret eder. Bununla ilgili antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.

Tedaviye destek amacıyla idrar yolu enfeksiyonu bitkisel tedavi için papatya, kiraz sapı, adaçayı ve avokado yaprağı kullanılmaktadır. Tüm bitkilerden aynı ölçüde bir litre kaynar suya konur ve 10 dakika demlenir. Şifalı bitkiler ile yapılan bu çay günde üç fincan içilmelidir. Kiraz sapı ve adaçayı antiseptik özelliğiyle virüsleri öldürür. Bu rahatsızlığı çabuk atlamak için dinlenmek, bol su tüketmek gerekir. Alkol ve kahve yasaktır.

                İdrar yolu enfeksiyonu başta çok tehlikeli değildir. Fakat tedavisi kesinlikle yapılmalıdır. Aksi takdirde virüs böbreklere ulaşır ve onlara zarar vermeye başlar. Bu nedenle belirtiler görüldüğünde doktora başvurulmalıdır. Bayanların genital bölge temizliğini doğru yapması ve her ilişkiden sonra idrara çıkmaları enfeksiyona yakalanma riskini azaltmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder