26 Ekim 2013

Düşük Tansiyon

düşük tansiyon


                Düşük tansiyon, normal olarak düşünülen kan basıncı olan 130/80 değerlerinin altında olmasına denir. Kalbin kasılmasıyla damarlara pompalanan basınç büyük kan basıncı, vücutta dönerek kalbe ulaşan kanın basıncına düşük kan basıncı denir. Büyük tansiyonun 100 mmHg değerinin altında olması düşük tansiyon yani hipotansiyon olarak adlandırılmaktadır. Düşük tansiyon kan basıncı değerinin vücudun gereksinim duyduğundan az olmasıdır. Bu durumda ani yapılan hareketler sonucunda beyin oksijensiz kalır ve bu durum beyni etkiler. Tansiyon düşmesi bazı durumlarda hastayı rahatsız etmez. Kan basıncının olması gerekenin altındaki durumlarda esasında kişi sağlıklıdır. Bazı vakalarda ise tansiyon düşmesi belirgin rahatsızlıklara neden olur. Kan döngüsünün normalin altında olmasıyla dokulara ve beyne yeterli oksijen gidememesiyle kişi özellikle sabahları sıkıntı çeker. Yorgun hissetme ilk belirtidir. Bu durumda kişi ufak hareketlerde bile fazla çabalar, kızarma ve terleme, baş ağrısı gibi belirtiler görülür. Ayrıca soğuk algınlığı belirtileri de yaşanabilir.

                Tansiyon düşüklüğü rahatsızlığında hasta ruhsal sıkıntıların yanı sıra sık idrara çıkma isteği duyar, aynı zamanda ishal oluşur. Yemeklerden sonra kanın sindirim sistemine gönderilmesiyle kişide uyku isteği uyanır.

Tansiyon düşüklüğüne ne iyi gelir?
Tansiyon düşüklüğü genetik olabilir. Ayrıca uzun boylu, kol ve bacak boyu uzun olanlar ile zayıf kişilerde görülebilir. Yapısal özelliklerin yanı sıra düşük tansiyona neden olan en önemli etken korteksten salgılanan ve kan basıncı düzeyini etkileyen hormonların azlığıdır. Bu durumda kan basıncını düzenleyen ilaçlar kullanılır. Ayrıca kan basıncı dengesinin düzenlenmesi için stresten uzak durulmalı ve diyet yapılmalıdır. Sık sık hafif yemekler yenmelidir. Tansiyon düşüklüğü durumunda kahvaltıdan sonra bir fincan kahve içilebilir. Ayrıca öğleden sonra bir saatlik istirahat faydalıdır.

                Egzersiz ve açık havada yürüyüş önemlidir. Düşük tansiyonun giderilmesi için kaplıca kürleri, masaj ve yüzme gibi faaliyetler önerilmektedir. Tansiyonu dengelemek için şifalı bitkiler faydalı olabilir. Ayrıca günde en az 6 bardak su içilmelidir. Böylece sindirime yardımcı olunurken iyi çalışan sindirim sistemi kan basıncını dengelemek açısından yararlıdır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder