04 Ekim 2013

Meme Kanseri

göğüs kanseri


Yapılan istatistiklere göre dünyada her 10 dakikada 1 kadın meme kanseri sebebiyle hayatını kaybediyor. Üstelik bu oran her geçen gün daha da artıyor.

Meme kanseri kadınların göğüslerinde bulunan süt kanalı hücrelerinin büyümeye başlamasıdır. Büyüyerek kitle haline dönüşen bu hücreler zamanla bütün göğsü kaplar, hatta bu kanserli hücreler koltuk altına ve diğer organlara da yayılır. Bu durumda kanser son safhasına gelmiş ve hastayı kurtarmak zor hale gelmiştir demektir. Ancak yinede tedavi uygulanmaya başlanır ve hasta kurtarılmaya çalışılır. Meme kanserinde erken tanı bu sebeple önemlidir. Göğüs kanseri olan kişi bunu erken safhada fark eder ve hızlıca doktora başvurursa yaşam şansı artar. Erken tanı için kişinin her zaman kendi kendini muayene etmesi gerekir. Elle muayene sırasında göğüs üzerinde herhangi bir kitle fark edilmesi sonucunda zaman kaybetmeden doktora başvurmak gereklidir. Yapılan mamografi ile de kitlenin varlığı kesin olarak tespit edilir. Bu durumda kitlenin kanserli olup olmadığı da tespit edilmelidir. Kanserin erken teşhisi için 35 yaş üzeri tüm kadınların en azından yılda bir kez mamografi çektirmeleri gerekir. Bu sayede hastalık ilk evresinde iken tespit edilir ve yüksek oranda iyileşme gözlemlenir.

Meme kanseri belirtileri temel olarak şu şekillerdedir;
·         Memede ve koltuk altında hissedilen şişkinlik ve kitle,
·         Meme ucundan dışarı çıkan kanlı akıntı,
·         Meme ucunun içe doğru çekilmesi veya yara oluşturması,
·         Göğüs boyutlarının değişmesi. Bazı durumlarda göğüsler büyürken bazen küçülürler. Bazen ikisi birden bu değişimi geçirebilir bazen de sadece kanserli olan göğsün büyüklüğü değişir.
·         Meme derisinin kızarması veya kabuk bağlaması. Genellikle kanserli memenin derisi pürüzsüzlüğünü kaybeder.

Bu belirtilerden sadece birinin görülmesi bile meme kanseri şüphesi doğurur ve kesin tanı için uzman bir hekime danışılması gereklidir.

Meme kanseri tedavisi günümüzde çok gelişmiş yöntemlerle uygulanmaktadır. Kanser olan kişilere kemoterapi, radyoterapi ve hormon tedavisi uygulanmaktadır. Bu uygulamalar kanserin seviyesine göre değişiklikler gösterir. Ancak ilk safhalarda her zaman iyi sonuç alınır ve bu modern tedavi yöntemleri ile de iyileşme sağlanabilmektedir. Bitkisel tedavi yöntemleri de hastalığın gerilemesinde büyük rol oynar. Kansere iyi gelen şifalı bitkiler sayesinde kanserli hücreler yok olmakta ve hasta çok daha çabuk iyileşmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder