16 Ocak 2014

Bronşit

bronşit tedavisi

             Bronşit hastalığı, akciğerlerde bulunan bronş kanallarındaki iltihaplanma sonucunda oluşur. Bronş kanalları, nefes almayı sağlar. Bronşit hastalığı gerekli tedavi yöntemleriyle giderilmediğinde kronik hale gelebilir.

Bronşitin başlangıcına akut bronşit denmektedir. Daha sonra balgam oluşur. Fakat balgamın atılması zorlaşır. Eğer kişide kalp rahatsızlıkları ya da amfizem gibi akciğer hastalıkları mevcutsa bu durumda kronik bronşit meydana gelir. Kronik bronşitte solunumda güçlük ve nöbet halinde öksürükler oluşur.

Bronşit hastalığının ilerlemesiyle zatürre oluşabilir. Aynı zamanda bronşit öksürük yoluyla da bulaşabilmektedir. Bronşit hastalığında iltihap eğer küçük bronş yollarında oluşmuş ise bu hastalığı Bronşiolit denir. Bronşit genelde üst solunum yollarındaki grip hastalığından sonra oluşabilir. Özellikle kızamık ve boğmaca gibi hastalıklardan sonra da bronşlar iltihaplanabilir. Bronşitle birlikte göğüste ağrı, hafif ateşlenme çıkar. Özellikle inatçı öksürük bronşit hastalığının en belirgin özelliğidir.

Bronşit hastalığı kış ve sonbahar mevsiminde sıkça görülür. Bakteriler ve virüsler solunum yoluyla bronş kanallarındaki mukoz yapısına yerleşerek orada iltihaplanmaya sebebiyet verir. Aşırı üşüme ve yorgunluğun yanında düzensiz beslenme ile birlikte bağışıklığın azalması bronşit hastalığına davetiye çıkarır. Bunun yanı sıra asit buharları, tozlu ortam ve sigara dumanı da bronşlarda tahriş yaratır. Öncelikle vücutta kırıklık, öksürme ve yüksek ateş görülürken daha sonra solunum yollarındaki mukozada şişlik ve kızarma oluşur.

            Bronşit belirtileri
·         Şiddetli ve devamlı öksürük,
·         Balgam,
·         Öksürük sonrasında göğüste şiddetli ağrılar oluşması,
·         Hafif ateş,
·         Titreme,
·         Kas ağrıları ve boğaz ağrısı.

Çocuklarda bronşit seyri biraz daha ağırdır ve tedavi edilmez ise kısa sürede zatürreye neden olur. Çocukların bağışıklığını güçlenmesini sağlamak bronşit tedavisinde önemlidir. Eğer tükürükte kan bulunuyorsa ve dudaklarda morarma görülmüşse muhakkak bir uzmana başvurulmalıdır.

Bronşitte yatak istirahati önemlidir. Bronşit tedavisi için ayrıca antiseptik özellikteki buğular yararlı olabilir. Viral sebeplerden kaynaklanan bu hastalığın tedavi yöntemi genelde antibiyotik kullanımıdır. Antibiyotik kronik bronşitte pek de yarar sağlamaz.

            Bronşite ne iyi gelir ?
            Rüzgar gülü bitkisi kuru öksürüklere iyi gelmektedir. Ayrıca baş ağrısı, susuzluk ve kuru öksürüğe karşı çit kökü bitkisi yararlıdır. Bronşite iyi gelen bitkiler arasında bıldırcın otu yer alır. Aynı zamanda ıhlamur çayı bronşları rahatlatır. Kekik ve okaliptüs yağlarının buharlaştırılması solunum yollarının açılmasına yardımcı olur. Bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı bal ve birkaç damla limon ilave edilerek içildiğinde öksürük azalır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder