27 Ocak 2014

Göz Nezlesi

göz nezlesi

            Göz kapağı içinde bulunan ve göz küresi koruyan yapıya Konjonktiva denir. Konjoktivada oluşan enfeksiyon göz nezlesi oluşumuna neden olmaktadır. Bunun sonucunda da gözde akıntı, kaşıntı, kızarıklık ve gözyaşı oluşur. Göz nezlesi tıpta Konkonktivit olarak adlandırılmıştır. Göz nezlesi, virüs ve bakterilere bağlı olarak gelişebileceği gibi kimyasal deformasyon ve alerji nedeniyle de meydana gelebilir.

            Göz Nezlesi Belirtileri
·         Gözün beyaz kısmında pembeleşme ve kaşınma,
·         Göz içinde batma hissi,
·         Sabahları göz kapaklarının yapışması,
·         Gözde yoğun olarak yeşil ya da sarı renkte akıntı,
·         Gözden renksiz sıvı gelmesi,
·         Parlak ışığa karşı hassasiyet,
·         Nezle olma,
·         Lenf düğümlerinde şişkinlik,
·         İdrar yapma esnasında yanma hissi,
·         Erkeklerde cinsel organdan akıntı gelmesi,
·         Bayanlarda genital bölgede akıntı oluşması.

            Göz nezlesi tedavisi için öncelikle rahatsızlığın nedeni araştırılmalıdır. Gözde kızarıklık, şişme gibi belirtiler farkı göz rahatsızlıklarının da belirtileri olabilir. Bunlar arpacık, göz bebeği iltihabı, göz kapağı bezlerinin iltihabı ya da blefarit denilen göz derisi enfeksiyonu gibi çeşitlilikler gösterebilir. Virüse bağlı olarak gelişen göz nezlesi bulaşıcıdır. Bahsedilen yakınmalar iki hafta kadar devam etmişse ve iyileşme görülmemişse muhakkak göz doktoruna muayene olunmalıdır. Göz doktoru, gözden akan sıvıdan alarak laboratuara incelenmesi için gönderir. Böylece göz nezlesinin nedeninin virüs mü yoksa alerji kaynaklı mı olup olmadığı tespit edilebilmektedir.

           Göz nezlesi nasıl geçer?
           Göz nezlesinin tedavi süresini kısaltmak adına bir takım önlemler alınmalıdır. Öncelikle gözün el ile teması kısıtlanmalıdır. Rahatsızlık geçene kadar yastık kılıfları her gün değiştirilmeli, göze makyaj yapılmasından kaçınılmalıdır. Eğer kişi kontak lens kullanıyorsa ara vermeli, göze ılık suyla ıslatılmış havluyla günde dört defa kompres yapılmalıdır. Bu uygulama göz kaşıntısını ve acısını dindirir. Ayrıca kirpiklerde oluşmuş yaralar varsa kabukların temizlenmesini sağlar. Genelde göz nezlesi tedavisinde antibiyotik içeren damla ve merhemler kullanılır. Alerjiden kaynaklanan göz nezlesi için anti-enflematuar denilen alerjiyi önleyen ilaçlar kullanılır.

Göz nezlesinden korunmak için öncelikle eller sık yıkanmalı, insanların bir arada olduğu iş yerlerinde ortak kullanılan ofis malzemeleriyle temastan hemen sonra ellerin temizliği önemlidir. Yatak çarşafları ve havlular temiz tutulmalı, kişisel eşyalar başkalarıyla paylaşılmamalıdır.

Kişinin günlük hayatını büyük ölçüde etkileyen ve iyileşme süresi açısından sıkıntı veren göz nezlesi, bitkisel tedavi için ılık papatya çayı ile göz banyosu faydalı olmaktadır. Göz hastalıkları içinde tedavisi kolay fakat zaman olan göz nezlesine yakalanmamak ve bunun için gerekli önlemleri almak adına çok hassas ve önemli olan göz sağlığı açısından önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder