09 Ocak 2014

Romatizma

romatizma

                Romatizma, çok fazla türü olan bir rahatsızlıktır. Öncelikle vücudun iskelet ve kas yapısında oluşan ağrı, hareket sınırlaması ve şişliğe neden olan ve diğer organları da etkileyen bir hastalıktır. Romatizma genelde bayanlarda daha sıklıkla görülür. İlerleyen yaş ile birlikte oluşma riski de artmaktadır.

                Romatizma yetişkin kişilerde görülebileceği gibi 1 ile 3 yaş ayrıca 9 ile 12 yaşlar arasındaki çocuklarda da görülebilmektedir. Genelde ateş, zayıflık ve eklem tutulması gibi belirtiler verirken ani olarak da ortaya çıkabilmektedir. Romatizmanın genelde sebebi tam olarak bilinemese de akut eklem ve gut hastalıklarının nedenlerini virüsler oluşturmaktadır. Ayrıca genetik, kaza zedelenmeleri, iklim şartları ve bir takım ilaçların bu rahatsızlığa sebebiyet verebildiği gözlemlenmiştir. Öncelikle bayanlarda görülme sıklığı çok daha fazla olan bu rahatsızlığın türleri arasındaki belkemiği romatizması genetik oluşmaktadır. Nem ve soğuk gibi çevresel faktörler romatizmanın oluşumunu tetikler. Bunun yanı sıra ruhsal sıkıntılar da romatizmal şikayetlere neden olabilmektedir.

            Romatizma Belirtileri
·         Hareket ederken ağrı oluşması,
·         Şekil bozuklukları,
·         Kalp şikayetleri,
·         Romatizmal bölgede şişlik,
·         Eklem iltihaplanması.

                Romatizma iç organlarda ve deride de görülebilecek rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık şeklinde ise iştahsızlık, göz kaşıntısı, saçlarda dökülme, güneş hassasiyeti, bel ve topuk ağrısı, karın ağrısı ve döküntü gibi şikayetler oluşur. Eklem ve dokularda oluşan şişliğe iltihap varlığı neden olur. Hastalığın ilerlemesiyle hareketlerde sınırlanma görülür. Günlük yaşamı zorlayan bu belirti sonucunda da kemik yapısında şekil bozukluğu ya da sakatlık oluşabilmektedir.

                Romatizma tedavisi başarı oranın yüksek olması erken teşhise bağlıdır. Erken teşhis ise orta yaşlardan itibaren belirli aralıklarla yapılacak testlere bağıldır. Tedavi şekli ise hastalara bağlı olarak farklılıklar gösterir. Kronik romatizma rahatsızlığı tedavisi uzun sürer. Tedavide fizik ve ilaç uygulamaları yapılırken bu rahatsızlığın ortadan kalkması değil ilerlemesi amaçlanır.

Romatizmaya ne iyi gelir?
Öncelikle romatizmanın oluşmasına neden olan faktörler göz önüne alınmalıdır. Fazla kiloların bu rahatsızlığı tetiklediği görülmüştür. Bu nedenle kişi ideal kilosuna gelmelidir. Ayrıca kasları ve eklemleri sağlamlaştırmak adına hafif egzersizle faydalı olmaktadır. Yorucu aktivitelerden uzak durulmalı, istirahate önem verilmelidir. Romatizma hastalığı için bitkisel tedavi faydalı olabilir. Öncelikle kiraz ve yaban mersini güçlü anti oksidan özellikleriyle romatizmaya iyi gelen bitkiler arasında yer alır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder