22 Ocak 2014

Çakal Eriği (Prunus Spinosa)


Çakal eriği, gülgiller familyasından iri çekirdekli, ekşi meyveleri olan bodur ağaçtır. Çakal eriği çiçekleri ve yapraklarından faydalanılan şifalı bitkiler kategorisindedir. Asya, Avrupa ve kuzey batı Afrika’da yetişmektedir. Ülkemizde İstanbul ve Anadolu’da yetişmektedir. Halk arasında çoban üzümü, güvem olarak ta anılır. Uzun ömürlü bir bitki olup, kışın yapraklarını döker. Meyveleri kışa doğru olgunlaşır. Çiçeklerinden tentür, çay ve bitkisel tedavi için ilaç, yapraklarından çay ve meyvelerinden şurup ile tentür yapılarak kullanılır. Yaprakları ve çiçekleri toplanarak gölgede kurutulur, kapalı olarak saklanır. Meyvesi, çiçekleri ve yapraklarının içerikleri itibarıyla farklı olması nedeniyle, etki alanları da farklıdır. Çakal eriği organik asit değeri çok zengin olan değerli bir bitkidir. Asit, sitrik asit üretimi için de kullanılır. Meyvelerinden reçel ve marmelat yapılmaktadır.  Toprak kaymasına engel olduğu için yol kenarlarında yetiştirilmesi yaygındır.

Çakal eriği faydaları şöyle sıralanabilir.
·         Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını sağlayarak, kanın temizlenmesine yardımcı olur. En önemli faydası bu olarak bilinir.
·         Vücuttaki ödemin dağılmasını sağlar.
·         Ağrı kesici ve kramp çözücü etkisi vardır.
·         Soğuk algınlığı, nefes darlığı hastalığında oldukça etkilidir.
·         İdrar söktürücü özelliği ile zayıflamada etkisi büyüktür.
·         İshali kesmek için kullanılır.
·         Hazımsızlık, şişkinlik sorunu olanlar faydasını görür. Mide krampları ve bağırsak hastalıklarında etkilidir. Sindirim sorunu ve kabızlıkta kullanılır.
·         Diş eti ve bademcik iltihaplanmasında tedavi edicidir.
·         Gece yatak ıslatmaya karşı tedavi etkisi vardır.
·         Romatizma ve gut hastalığında kullanılır.
·         Görme sorunlarını gidermede etkilidir.
·         Solunum yolu hastalıklarında, özellikle gripte etkilidir. İltihaplanmayı önler.

Cilt kırışıklıklarını gidererek, yaşlanmayı geciktirir. Avrupa’da özellikle son yıllarda, kozmetik sektöründe cildin metabolik faaliyetlerini arttırdığı için oldukça fazla kullanılmaktadır. Ayrıca akne giderici özelliği de vardır. 

Çakal eriği faydaları açısından, son yıllarda iyice kıymetlenen şifalı bitkiler arasındadır. Halk arasında yıllar boyu çeşitli rahatsızlıklara karşı kullanılmıştır. Bitkisel tedavi uzmanlarımızın çok değer verdiği bitkiler arasındadır. Kullanımı için mutlaka uzman yardımı almanız önerilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder