18 Ocak 2014

Kabızlığa ne iyi gelir?

kabızlık

          Sindirim sistemi sayesinde vücuda alınan gıdalar öğütülür. Bu öğütme sonucunda besinler ayrılır ve gerekli maddeler kana karışır. Lifli gıdalar çok fazla parçalanamadıklarından vücut olarak gereksiz madde olarak bağırsak kanalına aktarılır. Kalın bağırsağa geçen maddelerin bir kısmı da emilerek ilerleme boyu süresince dışkı oluşur. Dışkı denilen madde kalın bağırsağın son kısmında depolanır ve bir süre sonra vücuttan atılması sağlanır. Dışkılama refleksinin oluşması önemlidir. Sıvı içermeyen gıdalar bir süre sonra bağırsak hareketlerini olumsuz etkiler ve dışkılama işleminde sıkıntılar oluşur. Bu duruma kabızlık denir. Bayanlarda erkeklere nazaran kabızlık çok daha fazla görülmektedir. Fakat kabızlık beslenme tarzının değiştirilmesiyle kolayca çözülebilecek bir rahatsızlıktır.

          Kişinin dışkılama sırasında zorlanması ve bunun için fazlaca enerji sarf etmesi durumunda kabızlık baş gösterir. Normal durumda bir kişi haftada en az üç defa tuvalete çıkmalıdır. Kalın bağırsağın sağlığı açısından önemlidir. Belirtilen sayıdan daha az dışkılama olduğunda ise bağırsağın son kısmında depolanan dışkının sıvısının azalmasına eden olur. Bunun sonucunda dışkı sertleşir ve vücuttan atılması çok daha zorlaşır. Kabızlık yaş ilerledikçe de ortaya çıkabilecek bir rahatsızlık türüdür.

            Kabızlık Nedenleri
·         Lifli gıdaların tüketiminin azlığı,
·         Sıvı alımının yetersizliği,
·         Hareketsiz yaşam,
·         Demir ilacı kullanımı,
·         Antidepresan ilaçlar,
·         Doğum kontrol hapları kullanımı,
·         Uzun süre kullanılan kabızlık giderici ilaçlar,

            Kabızlığa ne iyi gelir?
Kabızlığın giderilmesi için öncelikle hafif egzersiz, lifli gıdaların tüketilmesi ve bolca sıvı alınması önemlidir. Dışkıda kan görülmesi, kabızlık ilaçlarının kullanılmasına rağmen rahatsızlığın devam etmesi, dışkılama esnasında ağrı hissedilmesi, ishal ve kabızlığın aynı anda görülmesi durumlarında bir uzmana başvurulması önemlidir.

            Kabızlık nasıl geçer?
Kabızlık durumu kronikleşmemiş ise öncelikle uzmanların tavsiyesi üzerine laksatif içeren ilaçların kullanılması sıkıntının giderilmesinde etkilidir. Fakat gerekli ilaçların kullanılmasından sonra şikayet devam ediyorsa bu durumda gastroenteroloji uzmanı tarafından muayene olunması gerekebilir. Kalın bağırsağın hareketlerinin hızlanmasını sağlayan ilaçların belirli bir kullanım periyodu vardır. Sürekli kullanım sonucunda bağırsak tembelliği denilen rahatsızlık oluşur ve bu durum çok risklidir. Kabızlığa iyi gelen yiyecekler arasında kuru kayısı ve incir gelir. Kabızlık bitkisel tedavi için sabahları aç olarak birkaç adet kuru kayısı ve incir tüketilebileceği gibi komposto şeklinde tüketmek de aynı yararın elde edilmesini sağlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder