01 Şubat 2014

Öksürüğe Ne İyi Gelir?



Solunum yollarında meydana gelen problemlerden dolayı oluşan öksürük birbirinden farklı çeşitleri ile incelenmekte olan bir hastalıktır. Kan, bronş salgısı, balgam gibi ögelerin refleks hali biçiminde yarattığı öksürüğün göğüs kaslarındaki sıkışma ve kasılmalar nedeniyle oluştuğu bilinmektedir. Hastalığın şiddetine göre artış gösterebilen öksürük gırtlağı ve soluk borusunu zorlayarak besin tüketimini güç hale getirmektedir. Ses tellerine büyük ölçüde zarar veren öksürük, bronşlar ve soluk borusu aracılığı ile gerçekleşir. Öksürüğün akciğer rahatsızlıklarının da bir sonucu olabildiği bilinmektedir. Zatürre hastalığında bronşlara uzanan balgam öksürüğü tetikler niteliktedir. 
 
Öksürük, çeşit ve yapı itibariyle farklı türevlere ayrılmaktadır. Balgamlı öksürük genellikle küçük çocuklarda görülen, balgamla birlikte artış gösteren öksürük çeşididir. Nöbet tipi öksürükler soluk almayı güçleştiren, sık sık ortaya çıkan ve bronşların zedelenmesine imkan tanıyan öksürüklerdir. Kısık öksürük gırtlakta oluşan verem ve tümör sonucu ses tellerinin zarar görmesinden kaynaklanmaktadır.
 
Günümüzde sıklıkla görülen bir hastalık olan gece öksürüğü; astım, kalp yetersizliği ve geniz akıntısı gibi nedenlerin yanı sıra reflü hastalığının bir sonucu olarak dikkat çekmektedir. Gece öksürüğünü tetikleyen bir diğer neden sigara tüketimidir.

Öksürük nasıl geçer sorusunun yanıtını şifalı bitkilerde bulabilirsiniz. Tedavide tercih edebileceğiniz bitkisel yöntemler hastalığın kısa sürede geçmesine imkan tanıyacaktır. Nane çayı, zerdeçal, zencefil ve karabiber gibi bitkisel boğaza yapışan balgam ve bakterileri ortadan kaldıracaktır. Özellikle burun akıntısı, ağrı ve şişlikleri engelleyen menekşe çayı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek direnç sağlayacaktır.

Öksürüğe iyi gelen bitkiler arasında ıhlamur ve meyankökü de yer almaktadır. Kronik bronşit için en etkili tedavi yöntemi olacak bitkiler kaynatılarak içilebilmektedir. Özellikle şahtere otu ve hibiskus öksürük için yararlı bitkiler arasında bulunmaktadır.

Öksürüğe ne iyi gelir cevabını bitkisel ürünler dışında antibiyotik tedavisiyle de destekleyebilirsiniz. Kimi zaman hastalığın nedeni üst solunum yollarından kaynaklanmamaktadır. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalmamak için doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Belirtilen ölçütte alınan ilaçlar şifalı bitki özleri ile desteklendiği durumlarda öksürüğün etkilerini en aza indirmektedir. Boğaz kuruluğu, şişlik ve kızarıklık gibi problemleri ortadan kaldıran formül öksürük tedavisi sürecinde göğsü yumuşatmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder