04 Şubat 2014

Argan (Argania spinosa) | Argan Yağı Faydaları


argan yağı


Fas’ın güneybatısında çıkarılan argan, çöl topraklarının mutfak ve kozmetik gibi alanlarda yaygınlaşarak kullanılan ağaç türleri arasında yer almaktadır. Genellikle yağ çıkarılma amacıyla tercih edilen argan içeriğinde bulunan E vitamini sayesinde cildin ihtiyaç duyacağı tüm bileşenleri barındırmaktadır. Özellikle Faslı kadınların tercih ettiği bu yağ, uzun yıllar boyunca güzellik kitaplarının vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Yeşil ve sarı tonlarındaki yaprakları ile zeytin ağacını anımsatan görünümü sayesinde uzun süre kalıcılık etkisi bulunan argan ağacı 10 ve 15 metrelik boyu ile ortalama bir yüksekliğe sahiptir. En az 200 yıl yaşayabilen bu ağacın meyveleri sert ve kabuklu bir yapıya sahiptir. Görünüm itibariyle badem kabuğuna benzetilmektedir. Temmuz ve Haziran aylarında toplanan meyveleri ağacın dikenli yapısı nedeniyle oldukça uzun bir zaman almaktadır.
Argan yağı faydaları
Günümüzde arganın kullanım alanları arasında bulunan argan yağının cilt derisi üzerindeki etkinlikleri dermatologlar tarafından da kanıtlanmıştır. Cildin kurumasını engelleyerek hücreleri yenileme özelliği bulunan yağ, doğal bir nemlendirici görevi üstlenmektedir.

Göz ve göz çevresinde oluşan kırışıkları engelleyen argan yağı doğal bir cilt sıkılaştırıcı özelliği taşımaktadır. Argan yağını yalnızca yüz, el ve ayaklarınız için değil, vücudunuz için de tercih edebilirsiniz. Özellikle duştan sonra masaj amaçlı olarak tüketebileceğiniz argan yağı kaslarınızın gevşemesine imkan tanıyacaktır.

Argan yağı el ve ayak bakımı üzerindeki faydaları ile bilinmektedir. Tırnakların kırılmasını önleyerek ayak derisini besleyen yağ, saç diplerini kuvvetlendirmektedir. Parlak ve canlı bir görünüm için tercih edilebilecek yağ, kırıklıkları ortadan kaldırmaktadır.
Doğal zeytinyağı kadar etkili olan argan yağı yüksek emilimi sayesinde krem olarak kullanılabilmektedir. Yaşlanmaya bağlı kırışıkları ortadan kaldıran argan yağı cilt derisini eski görünümüne kavuşturmaktadır.

Bitkisel tedavi amaçlı olarak kullanabileceğiniz en etkili yağlardan biri olan argan yağı afrodizyak etkisine sahiptir.

Argan yağı nasıl kullanılır sorusuna verebileceğiniz en güzel cevaplardan biri de sivilceler üzerinedir. Genellikle ergenlik sürecinde meydana gelen cilt rahatsızlıkları ortadan kaldıran argan yağı, hamilelik döneminde oluşan çatlakları da önlemekle bilinmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder