20 Şubat 2014

Kalp Damar Tıkanıklığı

kalp damar tıkanıklığı


Dünya genelinde çok yaygın olarak görülen kalp damar tıkanıklığı, yaşam kalitesini düşüren ve tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir rahatsızlıktır. Kalbin beslenmesini sağlayan ince damarlarda normal şartlar altında 250 cc kadar kan dolaşımı oluşurken, herhangi bir efor sarf edildiğinde miktar üç kat artar. Eğer kalp damar sisteminde bir tıkanıklık varsa bu durumda belirtilen miktarda kan kalbe ulaşamaz ve kalp adaleleri beslenemez. Kalp oksijensiz ve kansız kalır. Sonraki süreçte ise bu durum kalp krizine neden olmaktadır.

                Kalp Damar Tıkanıklığı Belirtileri
·         Göğüste, çene, boyun ya da kolda ağrı oluşması,
·         Aniden oluşan kalp krizi,
·         Kalp ritminde bozukluklar,
·         Tansiyon düşmesi

                Genelde kalp damar tıkanıklığı çok fazla belirti vermemektedir. Bunun nedeni ise kalbin bir süre ana damarlar yerine yan damarlar tarafından beslenmesidir. Eğer kişide yüksek tansiyon varsa bu durum damarların yırtılmasına neden olur. Yırtılan damarda bulunan yağ parçacıkları kalp dolaşım sistemine girerek damar tıkanmasına neden olmaktadır. Kalp hastalıkları içerinde sinsi olarak gelişen kalp damar tıkanıklığı yavaş oluşur. Bayanlar bu hastalıktan östrojen hormonu sayesinde korunurken, menopoz dönemi sonrasında bu korunma azalır. Genetik, kolesterol ve sigara bu hastalığı tetikleyen faktörler arasında yer almaktadır.

Kalp damartıkanıklığı kesin tanı için hastalara eforlu EKG yöntemi kullanılır. Bunun yanı sıra Stres-ekokardiografi yöntemiyle de kalbin kas yapısı ve duvarları incelenir. Yapılan testler sonucunda tedavi yöntemi belirlenir.

Kalp damar tıkanıklığı tedavisi iki ana başlıkta ele alınır. Bunlar girişimsel ve cerrahi tedavi yöntemidir. Tıkanıklığın derecesi göre ilaç tedavisi, stend, balon ve kalp fonksiyonlarında ileri derecede bozukluk olan kişilerde koroner arter bypass cerrahi tedavi uygulanmaktadır.
Uzmanların bilgisi ışığında kalp damar tıkanıklığı bitkisel tedavi için kürler ve şifalı bitkiler faydalı olabilmektedir. Kalp damar tıkanıklığı için şifalı bitkiler arasında rezene, ısırgan otu, papatya çay olarak ayrı demlenir ve günde bir bardak tüketilmelidir. Yaz aylarının en gözde meyvesi karpuz, içeriğindeki maddeler sayesinde kanı temizler. Ihlamur ve ada çayı da damar tıkanıklığına faydalıdır. Ayrıca günde bir adet limon suyu tüketmenin de faydalı olduğu bilinmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder