24 Haziran 2013

Ahududunun Faydaları


Ahududu (Rubus idaeus) 
                Ahududu diğer adlarıyla Frambuaz, Ağaç Çileği, Dağ Çileği ve  Sultan Böğürtleni olarak bilinmektedir. Dikenli, çalı şeklindedir. Ahududu ağaçlık bölgelerde genelde ormanlarda ve kırlarda kendiliğinden yetişmektedir. Ayrıca bahçelerde de dikilerek yetiştirilir. Frambuaz, dut meyvesi gibi sulu, güzel kokulu ve etlidir. Frambuaz taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da kullanılmaktadır. Genelde yaz aylarında çiçek açar ve Ağustos ayında meyvesi olgunlaşmaktadır.
                Ahududunun içerisinde; reletin, mağnezyum, fosfor, mangan, demir, bakır asitleri, protein, karbonhidrat, selüloz, limon asidi, C vitamini, kalsiyum, vitamin P, eterik yağ, provitamin A ve pürinli maddeler bulunur.
Ahududunun Faydaları
·         Toksin maddelerin dışarı atılmasını sağlar,
·         Kanı temizleme özelliğine sahiptir,
·         Enerji verir,
·         Yorgunluğu giderir,
·         Ateş düşürücü özelliği vardır,
·         Vereme karşı etkilidir,
·         Kansızlığa iyi gelir,
·         Romatizma rahatsızlıklarını giderir.
·         Yapraklarından elde edilen çay idrar söktürür,
·         Kabızlığa birebirdir,
·         Ahududu suyu böbrek ve safra taşlarını düşürmeye yardımcı olur,
·         Göz iltihabına yapraklarından elde edilen suyla yapılan pansuman iyi gelmektedir,
·         Yüksek tansiyonu düşürür,
·         Sakinleştirici özelliği vardır.

                Ahududunda bol miktarda A vitamini bulunur ve bu vitamin insan sağlığı için çok önemlidir. A vitamini dokularını güçlendirir ve sıkılaşmasını sağlamaktadır. Ayrıca şeker hastalığı rahatsızlıklarına iyi gelir ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir.            
Ahududu tüketimi bitkisel tedavi için önemlidir. Özellikle şeker hastaları ve böbrek rahatsızlıkları yaşayanlar her gün ya da haftada en az 3 defa yarım kase kadar Ahududu tüketmeleri faydalıdır. Yüksek şeker insan vücudunda zamanla damar ve dokuların yıpranmasına neden olur. Ahududu oluşan bu yıpranmayı durdurur ve onarır.

                Birçok meyve ve bitki arasında doğal tedavi için Ahududu önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle mümkün olduğunca çok tüketilmelidir. Ahududu çiçekleri ve yapraklarından da yararlanılır. Çiçekleri kaynatılır ve elde edilen sıvıyla gargara yapıldığında diş eti iltihabını giderir ve bademcikleri temizler. Göz nezlesi için iyi bu su ile göz banyosu yapılır. Cilt bakımı için Ahududu püre haline getirilir ve maske yapılırsa içerisindeki A vitamini cildi besler ve sıkılaştırır. Ayrıca yapraklarından yapılan çay vücut iltihabını ve ödemi atmada yardımcı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder