05 Aralık 2013

Biber (Capsicum)


Biber, anavatanı Hindistan, Orta ve Güney Amerika ormanları olan, meyveleri sebze ve baharat olarak tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılan bir bitkidir. 15. Yüzyılın sonlarında, Amerika’nın keşfinden sonra, önce İspanya’ ya götürülmüş, sonra da tüm dünyaca tanınmıştır. Türkiye’nin biberle tanışması ise 16. yüzyılda, tohumların Macaristan’dan getirilmesiyle olmuştur.

Tatlı ve acı türleri olan biber, olgunlaşmadan önce beyazımsı sarı renkte, körpeyken yeşil, dalında kalıp olgunlaştıkça da sarı, kırmızı, hatta mor renge bürünür. Sivri, çarleston, dolmalık, paprika ve domates biberi gibi cinsleri olan bitki, kızarıp kurutulduğunda toz haline getirilir. Elde edilen bu baharat, çok acı, acı, az acı ve tatlı kırmızı biber olarak satılır. Biberin acılığını belirleyen içeriğindeki “capsaicin” maddesinin oranıdır. Acılığı ölçmek için de “scoville ölçeği” kullanılmaktadır. Özellikle acı türlerinde, dünyada akla gelen ilk ülke Meksika olsa da, Peru bu konuda en fazla çeşit ve kaliteye sahip olandır. Türkiye’de ise Güneydoğu bölgesinin acı biberleri “isot” ismiyle tüketilmektedir.

Biber, üst sınıfı patlıcangiller olan ve “capsicum annuum” cinsinin en önemli bitki türüdür. Kış şartlarının olmadığı, soğuk ve don olaylarının yaşanmadığı iklimlerde çok yıllık, ama genelde tek yıllık olan bir sebzedir. Uzmanlarca “antikarsinojenik sebzeler” yani kanser hastalıklarına karşı koruyucu şifalı sebzeler sınıfında sayılan bu bitki, yüksek miktarda potasyum, manganez, riboflavin, A, C, B1, B2, B6, E ve H vitaminleri içeren önemli bir besin kaynağıdır.

Biberin Faydaları
·         Acı biber, önemli bir antioksidan madde olan likopen sayesinde, kanserli hücrelerle savaşmada vücuda destek verir. ABD’nin Los Angeles Eyaleti’nde bulunan “Kanser Enstitüsü”nde yapılan çalışmalarda, kırmızı acı biberin, kanser hücrelerinin protein gelişimine engel olduğu tespit edilmiştir.
·         Kan dolaşımını hızlandırarak metabolizmayı çalıştırır.
·         Vücut yağlarının yakılmasına yardımcı olur, kilo verme için etkilidir.
·         Soğuk algınlığı ve eklem ağrılarına iyi gelir.
·         Bakterilerin çoğalmasını ve iltihap oluşumunu önler.
·         Bağırsakları çalıştırarak sindirim sistemini temizler ve dezenfekte eder.
·         Vücutta biriken ödemin atılmasında fayda sağlar.
·         Kan şekerini ve kolesterolü dengeler.
·         İştahı artırır.

Acı biber faydalarının yanında, mide salgısını artırdığı için reflü, gastrit, ülser ve hemoroid hastalarının uzak durması gereken bir besindir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder