21 Aralık 2013

Faranjit (Boğaz İltihabı)

faranjit

          Faranjit Latince yutak iltihaplanması anlamına gelmektedir. İnsan boğazında küçük dil arkasında bademcikler bulunur. Çeşitli nedenlerden dolayı bu bölge iltihaplanır. Üst solunum yolları enfeksiyonlarının belirtisi olabildiği gibi başka çeşit hastalıkların da habercisi olabilmektedir. Çoğunlukla havasız ve tozlu ortamlarda daha çok tehdit etmektedir. Ağız ve burunla sürekli tozlu ve kirli bir ortamda bulunmak faranjit tetikleyicisidir.

Boğa iltihabı aniden veya uzun süreli gelişen şeklinde olabilir. Ani gelişenler genellikle soğuk algınlığı ve virüs kapma ile oluşan grip ve nezle ile birlikte olmaktadır. Kronik yani uzun süreli olanlar ise sıkça beliren üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanmaktadır. Her ikisi de doktora muayene gerektirir.

Faranjit belirtileri
·         Boğazda meydana gelen ağrılar, yanmalar, kurumalar, kaşınmalar.
·         Yutaktaki iltihaptan dolayı yutkunurken zorlanma hissi yaşama.
·         Sürekli olarak öksürme.
·         Yüksek ateş ve seste kısılma.
·         Halsiz düşme ve yorgunluk hissi.
·         Burun akması.
·         Tozlu ortamlara ve yiteceklere karşı eskisinden daha hassas olma.

Bazı insanlarda uzun süreli olarak nükseder. Çok fazla şikâyet edecek durum oluşturmaz. Fakat ani gelişen ve günlük yaşamı baltalayıcı etkisi sahip olduğu zaman bir uzmana veya doktora danışmada fayda vardır.

Bu rahatsızlığın birçok nedeni vardır. Bunlar arasında sigara kullanımı, çok fazla alkol tüketimi, genetik faktörler, bünyesel etkiler gibi sebepler gösterilebilir.

Mesleki açıdan, gün boyu konuşmak zorunda olan, müşteri hizmetlerine bağlı çalışanlar ve öğretmenler faranjit geçirme olasılığı yüksek olan kitlede gösterilebilirler.

Faranjite ne iyi gelir?
Bol C vitamini tüketmek, sigara ve alkol tüketimini azaltmak hatta hiç kullanmamak, çay, kahve, asitli içecekleri sınırlamak, yatmadan öce mutlaka dişleri temizlemek, çok fazla uykusuz kalmamak, elleri gün içerisinde yemekten önce ve sonra kesin olmakla daha sık yıkamak ve temiz tutmak, başkasının kullandığı yemek ve içecek kaplarını kullanmamak, temiz ortamda bulunmak oldukça faydalı olacaktır.

Faranjit tedavisi için antibiyotik kullanmak oldukça etkilidir. Virüslere doğrudan etki etmese de bakterilere nüfus ederek hastalığın daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Ateş düşürücü, ağrı kesici, alerji  önleyici ve öksürük kesici ilaç ve şuruplar iyi gelecektir.


Faranjit bitkisel tedavi yöntemleri ile iyileşme sürecine destek olunabilir. Kekik, sirke, süzme bal bitkisel tedavi için kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder