16 Aralık 2013

Karaciğer Yetmezliği


karaciğer yetmezliği

                Karaciğer, insan vücudunda midenin sağ üst kısmında yer alan bir organdır. Temel olarak bakıldığında tıpkı diğer organlar gibi çok önemli bir yere sahiptir ancak bazı özel işlevleri itibariyle pek çok organdan çok daha önemli olduğundan dahi bahsedilebilir. Ortalama olarak 1.2 kilogramın üzerinde bir ağırlığa ulaşmakta olan karaciğer, erkek ve kadınlarda farklı ağırlıklarda olabilmektedir. Özellikle erkeklerde kadınlara göre daha ağır olduğu gözlemlenmiştir. Karaciğerin en temel görevinin protein sentezi olduğundan bahsedebiliriz. Bunun yanı sıra vücuttaki zararlı maddelerin ayrıştırılması, safra oluşumu ve safranın vücuttan tahliyesi de karaciğerin görevleri arasında yer alır.

                Karaciğer yetmezliği olarak ifade edilmekte olan rahatsızlık; basit anlamda hücrelerinin ölmesi sonucu karaciğerin görevlerini yerine getirememesi şeklinde tanımlanabilir. Karaciğer yetmezliği pek çok açıdan oldukça ciddi bir rahatsızlıktır ve tedavi edilmediği takdirde diğer karaciğer hastalıkları gibi genellikle ölümle sonuçlanmaktadır.

                Karaciğer yetmezliği bir iki hafta gibi kısa bir süreç içerisinde aniden meydana gelebileceği gibi yıllar süren uzun bir süre zarfında da gelişimini sürdürebilir. Karaciğer yetmezliği belirtileri de hastalığın tipine göre ani veya uzun zamana yayılmış şekilde kendilerini gösterebilir. Örneğin sarılık genellikle bir karaciğer yetmezliği belirtisi iken; hastalığın gelişimine göre oldukça ani şekilde meydana gelebileceği gibi, gelişimi uzun süreler de alabilmektedir.

                Karaciğer yetmezliği nedenleri olarak başlıca birkaç hususun özellikle sayılmasında fayda vardır. Bunlar şu şekilde gösterilebilir;
·         Aşırı miktarlarda alkol kullanımı,
·         Tedavi edilmemiş olan; hepatit ve benzeri çeşitli virüs kaynaklı hastalıklar,
·         Tedbir alınmamış karaciğer yağlanması vakaları,
·         İmmün adı verilen bağışıklık sistemindeki bazı bozukluklar.

                Sayılanlardan birçoğu kadınlarda çok daha kolay şekilde karaciğer yetmezliğine neden olabilmektedir. Örneğin alkol nedenli karaciğer yetmezliğinde kadınlar erkeklere göre neredeyse yarı yarıya daha dayanıksızdırlar.

                Karaciğer yetmezliği tedavisi olarak en sık başvurulan yöntem hastalığın temel sebebinin ortadan kaldırılmaya çalışılmasıdır. Ancak bazı vakalarda tek çare olarak karaciğer naklinin gerekebildiğini de belirtmek gerekir.

Bunun yanı sıra karaciğer yetmezliğine karşı bitkisel tedavi araçlarından da faydalanılabilmektedir. Örneğin ahududu, çilek, greyfurt gibi bitkilerin karaciğere faydalı olduğu bilinmektedir.

                

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder