11 Aralık 2013

Ciğer Otu (Pulmonaria Officinalis)

ciğer otu

Ciğer otu Hodangiller familyasından olup, boyu yaklaşık 10-50 cm arasında çok yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri önceleri kırmızı daha sonra ise mor ve maviye döner, sapları ve yaprakları sert tüylüdür. Yapraklarının üzerinde bulunan beyaz lekeler, akciğer görünümün de olduğu için, akciğer hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Dolayısıyla ismini de buradan almıştır. Ciğer otu Asya ve Avrupa’nın ılıman yörelerinde, özellikle Yemen’de yetişmektedir. Özellikle dere kenarlarında, nemli yerlerde, bahçelerde, duvar diplerinde çok kolay bir şekilde yetişmektedir. Hem eşeyli, hem de eşeysiz üreme yaptıklarından oldukça hızla yayılırlar. Oldukça fazla su depolayabilir. Bitkinin yaprakları ve çiçekleri bitkisel tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Ciğer otunun yapısında tanen, reçine, sabit yağ, değişik mineraller, silik asit, tanin, allantoin gibi maddeler bulunur. Bitkinin kökleri hariç, toplanan yaprakları ve kökleri gölgede kurutulur. Kuruduktan sonra mutlaka paketlenmesi gerekir, açıkta bekletilmesi kalitesini düşürür. Çiçeklerini açtığı Mart ayından Temmuz ayına kadar toplanabilir.

Ciğer Otunun Faydaları

Yaprakları bitki çiçek açmaya başladığı zaman toplanır ve kurutulur. Elde edilen çay içilerek ya da haricen sürülerek, basur ve meme çatlaklarında kullanılır. Ciğer otu kurutularak, toz haline getirilir. Yaraları iyileştirmek amacıyla kullanılır. İltihaplı yaralar üzerine serpilmek suretiyle tedavi edilir. Çok ağır olmayan yanık vakalarında da oldukça etkilidir. 

Ayrıca kozmetik dalında krem yapımında oldukça fazla tercih edilir.

Donma tehlikesi yaşamış insanlarda, uzuvlara çayı ile kompres yapılması faydalıdır.

Boğaz iltihaplarında gargara yapılması dezenfektasyon sağlar. Balgamı önleme de yardımcıdır.

Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser, nezle tedavisinde kullanılır.  Başta verem olmak üzere tüm nefes yollarında etkilidir.

İdrar söktürücüdür. İshali önler.

Ciğer otu ayrıca doğal dengenin korunmasına da yardımcı olur. Nemli yerlerde yetiştiği için, su tutma özelliği sebebiyle ağaç kütükleri çürütür ve nem sebebiyle kayaların parçalanmasına yardımcı olur.

Bitkisel ürünler içerisinde, ekonomik değeri olmasa da, şifalı bitkiler içerisin de kendine yer edinmiş olan ciğer otu hayvanların beslenmesinde dahi önemli bir role sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder