26 Aralık 2013

Tırnak Batması

tırnak batması

Tırnak batması tırnağın uzarken kenarlarda bulunan yumuşak etin arasına girmesi sonucu oluşan inflamasyondur. Kimi zaman iltihaplanmaya sebep olmaktadır. Tırnak batması oluştuğunda tırnak kenarları kızarır ve ilerleyen dönemde oldukça acı hissedilir. Tırnak batması sıklıkla rastlanılan bir cilt hastalığıdır. Tırnak batması genel olarak ergin dönemde ve genç yetişkinlerde daha çok rastlanılan bir hastalıktır.

Tırnak batması belirtileri
·         Tırnak batması sonucu tırnak kenarlarında kızarıklıklar meydana gelebilir.
·         Tırnak kenarlarının etrafında irin oluşabilir. Tırnak kenarında iltihap oluşumu çok fazla artar ve kemiğe ulaşırsa kemik rahatsızlıkları görülebilir.
·         Parmakların fonksiyonunu yapamamasına neden olur.Yürüme bozuklukları görülebilir.

Tırnak batması nasıl önlenir?
Tırnak batması rahatsızlığını önlemek için öncelikle tırnak kesimine özen gösterilmelidir. Tırnak kesilirken küt kesilmeli, tırnağın çıkan kenarları et içinde kalmamalıdır ve tırnaklar törpülenmiş olmalıdır. Ayakkabı seçerken dar ayakkabılar tercih edilmemelidir. Giyilen çorap içeriği naylon olmamalıdır. Naylon çoraplar ayakları terleterek derinin yumuşamasına neden olmaktadır.

Tırnak batması tedavisi için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Rahatsızlığın boyutuna göre kişiye uygun tedavi yöntemi tercih edilebilir. Tırnak batması tedavisinde genel yargı kişi kendi batan tırnağını kesip çıkarmak için uğraşır fakat bu durumda inflamasyon seviyesi oldukça artar. Uzman doktor tarafından tırnak çekilebilir. Batan tırnak etrafında ki yumuşak dokudan çekip çıkarılarak tırnağın yenilenmesi ve bu yeni tırnağın sağlıklı olması beklenir. Fakat bu durum biraz acı verici olabilmektedir. Tırnak çekilmesi işlemi uygulandıktan sonra yeni tırnağın çıkmasına kadar kişiyi rahatsız edebilir.

Tırnak batması ameliyatı diğer bir tedavi yöntemidir. Uzman doktor tarafından tırnağın etrafını saran et kısım tırnağın rahat çıkabilmesi için küçük bir operasyonla kesilir. Yumuşak doku kendini çabuk onardığı için iyileşme süreci bu etin kendini yenilemesine bağlı olarak değişir. Daha kısa sürede % 100 e yakın oranda iyileşme sağlayan bu yöntem tırnak batması tedavileri arasında en sık tercih edilendir.

Tırnak batması tedavisinde çeşitli bitkisel tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Aktarlardan alınabilecek pomad tarzında hazırlanan bitkisel karışımlar ağrının, acının, iltihabın azaltılmasında yardımcı olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder