10 Aralık 2013

Şeker Hastalığı (Diyabet)


Şeker hastalığı gün geçtikçe artmaya başlayan ve tedavisi ömür boyu süren bir hastalıktır. Şeker hastalığı kandaki şeker miktarının artması olarak tanımlanabilir. Kanda aşırı miktarda şeker bulunması insana ciddi zararlar verir.

Vücudun kan şekeri dengesini sağlayan organ pankreastır. Mide duvarı hemen arkasında bulunan pankreas insülin salgılayarak kan şekerinin normal düzeyde kalmasını sağlar. Bu hormonun salgılanmaması veya bir sebepten hücre için girememesi kanda şeker miktarının giderek artmasına sebep olur.

Halk arasında şeker hastalığı dense de aslında bu hastalık tıp dilinde diyabet olarak adlandırılır. İki tip diyabet vardır. Tip 1 diyabette insülin hiç salgılanmaz. Tip 2 diyabette ise insülin salgılanır ama kana etki etmez. Her ikisi de kandaki şeker miktarının giderek artmasına sebep olmaktadır. Günümüzde tip 2 diyabet daha fazla görülür yetişkin diyabeti de denin. Çünkü hastalık 40 yaşından sonra ortaya çıkmaya başlar. Tip 1 ise 20 yaşından itibaren insanlarda görülebilir.

Şeker Hastalığı Belirtileri
·         Aşırı su tüketme,
·         Gece ve gündüz sürekli idrara çıkma,
·         Cilt yüzeyinde kuruluk,
·         Vücutta oluşan yaraların iyileşmesinin uzun sürmesi,
·         Basit aktivitelerde bile çabuk yorulmak ve sürekli halsiz hissetmek,
·         Aşırı yemek yeme ve iştah artışı,
·         Nadiren de olsa bulanık görme

Şeker hastalarında bu belirtilerin biri ya da birkaçı görülmez. Genellikle hepsi görülür. Kişi doktora başvurduğunda bu şikâyetlerini dile getirir. Teşhisin konulması için ise açlık kan şekeri ölçülür. En az 8 saat açlıktan sonra ölçülen kan şekeri 100'ün üzerinde is o kişi şeker hastası kabul edilir.
Hastalık tespit edildiğinde ise hemen şeker hastalığı tedavisi uygulanmaya başlanır. İlk başta hastanın şeker ve karbonhidrattan uzak durması tavsiye edilir. Ardından hastalığın şiddetine göre insülin takviyesi yapılır. İnsülin hap şeklinde alınabileceği gibi iğne olarak da vücuda alınabilir. Bu şekilde kandaki şeker miktarının normal seviyelerde kalması sağlanır. İnsülin seviyesini normal oranda tutmak için şifalı bitkilerden de yardım alınabilir. Bitkisel tedavi yapılacaksa şeker hastalığına iyi gelen bitkiler hangileridir öncelikle bunu bilmek ve bitkileri dozunda kullanmak gerekir. Bu bitkileri aşırı dozda kullanmak fayda yerine zarar getirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder