07 Aralık 2013

Menisküs

menisküs

Menisküs dizin iç kısmındaki kıkırdak yapıdaki yastıkçıklardır. Menisküs kıkırdakta olduğundan kan damarlarından yoksundur ve bu durum yırtıkların iyileşmesini engellemektedir. Bu yırtıklar dizde aşırı ağrı, yürüyememe ve ödeme neden olurlar.

                Diz eklemi, kuvvetli bağlardan oluşmaktadır. Fakat yük fazlalaştığında maruz kaldığı gerilim tehlikeler arz eder. Dizde sağ ve solda yarım ay şeklinde menisk adı verilen kıkırdaklar mevcuttur. Diz eklemi kapsül ile korunan iç ve dış bağlarla kuvvetlendirilmiştir haldedir. Diz açık konumda olduğunda bu bağlar en gergin halini alır. Bu bağlardaki kopmalar sonucunda oluşan rahatsızlığa menisküs denir.

                Menisküs Belirtileri
·         Dizden gelen sesler,
·         Dizde ödem,
·         Yürümede zorluk,
·         Diz ağrısı,
·         Eklemin açılma harekeğinde kısıtlanma,
·         Dizin ekleminde sıvı birikmesi,
·         Dizde kilitlenme ve takılma,
·         Dizde sıvı akışına dair his,
·         Menisküs yırtığı olan dizde parçanın eklemin içine düşmesi sonucunda takılma.

                Menisküs tedavisi, istirahat, buz uygulamaları, bandaj gibi bası uygulamaları, dizin yukarı kaldırılmasıdır. Bu tedavilerden sonra şikayetler azaldığında istirahat süresi sonucunda biter. Menisküsün dış eklem kapsülü bölümünde kan dolaşımı olduğundan bu bölgede oluşan yırtıklar kendiliğinden beslenerek onarılır. İç kısımda oluşan yırtıklar tamir olmadığından menisküs ameliyatı gerekebilir. Menisküs ameliyatı diğer uygulamalardan sonuç alınamadığında yapılır. İleri aşamada menisküs yırtıkları kıkırdağın aşınmasına ve kireçlenmeye neden olur. Menisküs sporcuların yanı sıra dizini zorlayan birçok kimsede görülebilir. Menisküs yırtığı kilitlenme ve sıvı toplanması gibi belirtiler verir.

                Uzun süre tedavi edilmeyen yırtıklar diz içinde hasara neden olur. Diz kıkırdak ve kemik yapısının bozulması da diğer sonuçlarıdır. Bu hasarların engellenmesi için menisküs yırtığının olduğu bölge menisküs parçacıklarından temizlenmeli, dış kısımdaki yırtıkların dikilmesiyle tedavi edilmelidir. Menisküsün ilk bulguları yaşandığında soğuk kopmres yapılması oluşan ağrının dinmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra eklemin sabit kalmasını sağlamak onarılmasına elverişli bir ortam oluşturur. Bu nedenle de bir bandaj yardımıyla bölgeye bası uygulanabilir. En önemli tedavi şekli ise istirahattır. Eklemleri zorlamak yırtığın artmasına ve kıkırdakların hızlı yıpranmasına neden olur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder