18 Aralık 2013

Civan perçemi (Achillea)

civan perçemi

Bileşikgiller familyasından olan civan perçemi 20-100 cm boyunda tüylü bir bitkidir. Bitkinin kökü hariç tamamı bitkisel tedavi amacıyla kullanılabilir. Kısa sürede kümeler halinde çoğalan bitki, yol kenarlarında, çayırlık, çimenlik ve seyrek ormanlarda yetişir. Mart’ta tohumları atılan bitki fideleri Mayıs ayında ekilir, Haziran’dan Kasım’a kadar yerden 5-10 cm yukarıdan kesilerek gölgede kurutulur. Toplama işlemi güneşin tepede olduğu anda yapılırsa eterik yağlar açısından daha keskin olur. Kuruduktan sonra eterik yağını kaybetmemesi için paketlenmesi gerekir. 40 deşik türü olan bitkinin halk arasında, yara otu, akbaşlı, kandil çiçeği, perçem otu gibi isimleri vardır. Çok yıllık, otsu bir bitkidir. Bitkisel tedavi amaçlı kullanılması çok eski dönemlere kadar iner.

Civanperçemi çayı çok yaygın olarak kullanılır. Kaynatılmadan, sıcak suda 15 dakika demleme yöntemiyle yapılan çay oldukça faydalıdır. Çayın yanında yağ, tentür ve merhem yapılmak suretiyle tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

Civanperçemi Faydaları
·         Yara iyileştirici özelliği vardır.
·         İdrar ve gaz söktürücü olup, kuvvet verici özelliği vardır.
·         Antiseptik, balgam sökücü ve midevi olması sebebiyle mide kanamaları, ülseri ve kanserinde oldukça etkilidir.
·         Ayrıca bağırsak ağrılarını dindirici ve basurları küçülten etkisi sabittir.
·         Kadınların düzensiz adet kanamaları, ağrıları, menopoz dönemlerinin ateş basmalarını giderici, sıkça muzdarip oldukları genital bölge enfeksiyonlarında, mantar sorunlarında şiddetle tavsiye edilen bir bitkidir.
·         Rahim kanseri ve miyomlar da şiddetle tavsiye edilen bir bitkidir.
·         Osteoporoza bağlı kemik erimesi sorunlarında etkili bir bitkidir.
·         Akciğer hastalıklarında, tedaviyi destekleyici role sahip olan civanperçemi, bronşit ve astımda tedavi edici özelliğe sahiptir.
·         Romatizmal hastalıklarında, sırt ağrılarında ve kemik iliği hastalıklarında kullanmak fayda sağlar.
·         Civanperçemi yağı özellikle baş ağrıları, migren, astım, bronşit ve yolculuk esnasındaki bulantılara çok faydalıdır. 
·         Civanperçemi ile yapılacak banyolar oldukça rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
·         Ayrıca saç bakımı için de tavsiye edilen bir bitkidir.

Şifalı bitkiler alanında oldukça faydalı sayılacak olan civanperçemi özellikle kadınlarımızın yanından ayırmaması gereken bir bitkidir. Kurallara uyularak toplanacak bitki bir uzman tavsiyesiyle yukarıdaki sorunlarda gönül rahatlığıyla kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder