28 Aralık 2013

Akdiken (Rhamnus cathartica)

akdiken
Akdiken, doğal olarak yetişen çalı formunda bir bitki türüdür. Genellikle bir kaç metre uzunluğunda olur ancak uygun iklim şartlarında 15 metreye kadar uzayabilir. Dallarında demetler halinde çiçekler açar ve yoğun yapraklar barındırır. Genelde doğal olarak yetişir ancak parklarda süs bitkisi olarak da yetiştirilebilmektedir. Ülkemizde Anadolu ormanlarında akdiken bitkisine rastlamak mümkündür. Ancak anavatanının Alaska olduğu bilinmektedir. Bitkinin bordo ve siyah renklerinde meyveleri bulunur ve bu meyvelerde tohumları saklıdır.

Şifalı bitkiler kategorisinde anılan akdikenin neredeyse her bölümü kullanılabilmektedir. Kökü, kabukları, yaprakları ve tohumundan hazırlanan ürünler bitkisel tedavi amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle akdiken çayı hazırlanırken bitkinin taze yaprakları ve tohumları kullanılır.

Akdiken tohumu kullanılacağı zaman olgunlaşmış olanların seçilmesine dikkat edilmelidir. Genellikle meyvelerinin tohumları çıkartılıp toz haline getirilerek tüketilir. Taze olarak pek tercih edilmiyor çünkü mayhoş bir tadı bulunmaktadır. Akdiken tohumu daha çok yaprakları ile birlikte kaynatılarak tüketilir. Akdiken çayı biraz acı olduğu için tadını yumuşatmak adına bal gibi doğal ürünlerle tatlandırmak gerekir.

Akdikenin Faydaları
·         Doğal olarak müshil etkisi göstererek kabızlığı giderir.
·         Bağırsak ve mide rahatsızlıklarında iyileştirici etki gösterir.
·         Safra kesesi taşlarının da tedavi edilmesinde yardımcı olur.
·         İlk evrelerdeki basurun belirtilerini ortadan kaldırır.
·         İdrar arttırıcıdır.
·         Deri üzerinde alerji sebebiyle oluşan kaşıntıları azaltır.
·         Sinirleri yatıştırarak uykusuzluk çeken kişilerin rahatlamasını sağlar.

Akdikenin bu kadar faydası olduğu ortaya çıktıktan sonra bitki, mutfaklarda daha sık yer almaya başladı. Aktarlarda bitkinin tohumlarına, kuru yapraklarına rastlamak mümkündür. Bu ürünler kaynatılıp çay olarak tüketilebilir. Ancak pek çok şifalı bitkide olduğu gibi akdikeni kullanırken de dikkatli olunmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır. Bir haftadan uzun kullanılması bağırsakların normal çalışma düzeninin bozulmasına sebep olur. Tohumlarının da mutlaka olgunlaştıktan sonra kullanılması gerekir. Aksi halde karın ağrısı yapabilir.
       

Hamile bayanların ve daha önce ciddi mide rahatsızlıkları geçiren kişilerin de akdiken kullanamaması tavsiye edilir. Kullanılacağı zaman da doktora danışılması gerekir. Bitki tüketildikten 8-12 saat sonra etkisini göstermeye başlamaktadır. Bu sebeple günde iki ya da üç bardak tüketerek yeterli bir tedavi uygulanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder